Премиера на литературния алманах “Маскарад”

Дата: 
вторник, 15 September, 2015
Категория: 

На 11 септември 2015 г., 18 часа, в зала “Петя Дубарова”, в културен център “Морско казино”, Бургас, се състоя премиерата на литературния алманах “Маскарад” (с подзаглавие: “Истината през перото на творците”), създаден по инициатива и включващ автори от сдружението “Творци без граници”.

Разстоянията не успяха да попречат на присъствието на най-отдадените на творчеството автори. В залата присъстваха: Стайка Должева от Пазарджик (също от САЩ) – секретар на “Творци без граници”, Мария Филипова-Хаджи от Пловдив – живяла в редица страни на Европа (Германия, Испания, Гърция, Кипър), Надежда Радева от Русе, Румяна Пелова от Перник, бургаският представител в алманаха Мариана Праматарова, издателят Денчо Михов, както и местни литературни дейци и почитатели на изящната словесност.

Вечерта откри съставителят и редактор на алманаха – Райна Недялкова от Чикаго, която временно е в родния си град Бургас, на двуседмичен отдих. В своето експозе г-жа Недялкова разкри мотивите за създаването на алманаха, причините за тематичната му насоченост “на социална и политическа тематика” и дългия път, докато тази идея се претвори в реална книга (с внушителния обем от 360 стр., включваш 45 автори от целия свят).

“Тази книга не е просто сборник с творбите на различни автори, не е просто идея или осъществен проект. Това е истината за настоящето, близкото и не толкова близко минало, пресъздадена през перото, но и през сърцата на авторите, действителността такава, каквато е била и каквато е – изживяна и изстрадана. Това е любовта към Родината, но и гневът към политическата система. Това е сарказмът към живота, но и надеждата за борба. Това е онзи стремеж към непримиримост, който има единствено предназначение – да извърши промяна: промяна в мисленето, промяна в действията, промяна в начина ни на живот” – заяви Райна Недялкова и разкри, че българските творци, независимо колко далеч от родината са, не са престанали да се вълнуват от политическите, социални и човешки проблеми на своите сънародници.

По няколко думи за себе си, за своето творчество споделиха и присъстващите в залата автори на алманаха. Прочетоха и откъси от своите произведения, включени в книгата.

Райна Недялкова изказа своите почитания към инициатора на идеята социални и политически творби да бъдат събрани в алманах – българинът от Чикаго Илия Консулов. Прочете и откъс от включената в сборника негова поема “Калина”.

Да пожелаем “попътен вятър” на новата книга. Очаква се тя да прелети над океана, а следващия месец в Чикаго ще бъде организирана задокеанската премиера на алманаха в Чикаго.

-----------------

“Маскарад. Истината през перото на творците”, Алманах за литература и изкуство на социална и политическа тематика, Бургас-Чикаго, 2015 г.

-----------------

Снимки: Митко Генов, Надежда Радева

-----------------

Райна Недялкова - съставител и редактор на литературния алманах "Маскарад"
Мариана Праматарова разказва за своето участие в алманаха
Мария Филипова-Хаджи от Пловдив
Обща снимка на присъстващите участници в алманаха и издателите
Бургаските представителки в литературния алманах: Мариана Праматарова и Райна Недялкова
След официалната част, следва "опознаване" и "премахване на границите"

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите