Бургаската поетеса Наталия Недялкова представи България на Международния литературен фестивал “Инджия Про Поет ‘2022” в Сърбия

Литературният форум се проведе в дните от 8 до 13 септември 2022 г. в гр. Инджия, Сремски окръг (Войводина), Сърбия. В него България бе представена от бургаската поетеса Наталия Недялкова.
Дата: 
събота, 17 September, 2022
Категория: 

Поети, писатели, литературни критици, музиканти от цял свят се включиха в 6-то издание на престижния литературен фестивал “Инджия Про Поет”. Литературният форум се проведе в дните от 8 до 13 септември в Сърбия. В него България бе представена от бургаската поетеса Наталия Недялкова. В предишните издания на “Инджия Про Поет” бургаската литературна школа достойно представиха поетесите Роза Боянова и Елка Стоянова.

За пореден път бургаска поезия спечели аплодисменти и адмирации.

Стартът на феста, който приятно впечатли с перфектната си организация и гостоприемството на домакините, бе даден с литературно четене на лятната сцена на културния център “Къщата на Войнович” в живописния град Инджия. Фестът се проведе под патронажа на Община Инджия, а организаторите са сдружение “Мой Срем” от Крчедин, Културният център Инджия и библиотека “Джордже Натошевич” с подкрепата на издателските къщи “Арте” и “Книжевни еснаф” от Белград. Директор на феста е известният сръбски творец и общественик Миодраг Якшич. Преди време Миодраг Якшич бе участник в бургаския литературен фест “Майски срещи на славянските творци “Свято Слово” и разказа на участниците във фестивала за прекрасните си впечатления от Бургас и бургаска писателска общност.

В тазгодишното издание на фестивала участваха знакови творци от Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Албания, Гърция, Турция, Испания, Италия, Русия, Канада, САЩ и Индия. Наред с Инджия, четенията преминаха и в едно от култовите културни средища в Белград – къщата-музей на известния сръбски поет и художник Джура Якшич, а също така и на сцената на живописното Келтско селище – една от големите туристически атракции в Сърбия. Литераторите направиха и посещения в няколко училища, където говориха за поезия и белетристика с ученици.

Творбите на участниците в 6-то издание на “Инджия Про Поет” на родния им език и в превод на английски и сръбски са включени в алманах, който бе издаден в навечерието на фестивала и представен по време на литературните четения. Фестивалът бе широко отразен както от медиите в Сърбия, така и извън границите й. По време на фестивалните прояви бяха обсъдени редица съвместни проекти между Бургаска писателска общност и сродни творчески организации в страните-участници във “Инджия Про Поет”.

Форумът за пореден път показа, че за поетичното слово няма граници и че освен на родните си езици, творците общуват и на един прекрасен език – езика на общочовешките ценности.

-----------
Снимки: Наталия Недялкова
-----------
Текст: Пресцентър на Община Бургас
-----------

Засегнати автори: 
В тазгодишното издание на фестивала участваха знакови творци от Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Албания, Гърция, Турция, Испания, Италия, Русия, Канада, САЩ и Индия
Творбите на участниците в 6-то издание на “Инджия Про Поет” на родния им език и в превод на английски и сръбски са включени в алманах, който бе издаден в навечерието на фестивала и представен по време на литературните четения

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите