Литературна премиера: Таня Мир представи своята фантастична повест “Откритие”

Дата: 
петък, 12 January, 2018
Категория: 

На 11 януари 2018 г. в зала “Вяра” на Столична библиотека (площад “Петко Р. Славейков” №4) Таня Мир представи своята фентъзи повест “Откритие”. Книгата е дебют за авторката в белетристиката, след издадената през 2017 г. стихосбирка “Рисуваме вятъра”. Фентъзи повестта “Откритие” на Таня Мир бе отличена с литературната награда “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп” за 2017 г.

Водещ на събитието бе поетесата и певица Лили Вълчева (съавтор на Таня Мир в съвместната им дебютна поетична книга “Рисуваме вятъра”). Тя запозна читателите с анонса на книгата и разказа за преките си впечатления от творческия процес, в хода на който е била създадена повестта.

От името на издателя и редактор на “Откритие”, Денчо Михов, бе представено ревюто на книгата, в което нейният редактор обръща внимание на най-важните мотиви в сюжета. Според него повестта представлява явление в родния фентъзи жанр – книга, за която тепърва ще се говори, и която провокира размисъл върху философските въпроси за безсмъртието: Необходимо ли е? Кой би трябвало да го притежава и какво би станало, ако всеки би имал възможност да се добере до него?

Специален гост на литературната премиера бе предходната носителка на наградата “Еквалибриум” – журналистката Александрина Георгиева, която от името на издателство “Либра Скорп” представи значението и целта на литературната награда, а именно да насърчава и дава шанс творбите на млади и талантливи автори да излязат на бял свят и да достигнат до читателите.

В препълнената зала Таня Мир разказа пред читателите какво я е вдъхновило да напише повестта. Сподели, че отвъд сюжета намират отражение идеите за сблъсък на различни светове, което на свой ред поражда въпроса за иманентното, непреходното – за онова, което ни обединява. Авторката не подмина и мотива за безсмъртието, около който е изграден сюжета на повестта, като призна, че за нея много по-важен е въпросът как искаме да изживеем всеки миг, знаейки, че сме смъртни и знаейки, че не можем да променим мига, който вече сме изживели.

Опитах се да пресъздам в книгата всичко онова, което вероятно би се случило, ако един такъв сблъсък на светове стане реалност – така обясни Таня мотивите за създаването на своята фентъзи история. – На пръв поглед резултатът изглежда е несъвместимост и пълен хаос. Дори и аз не мога да кажа със сигурност, но вероятно за героя, когото археолозите откриват, съвременният свят изглежда поне толкова различен, колкото неговият изглежда на нас. С развитието на сюжета обаче се оказва, че независимо от времето, хората не са чак толкова различни. В тази си част книгата ми е провокация, защото опитва да постави въпроса кое е иманентното, непреходното, онова, което ни обединява. И тъй като в хода на повествованието, изненадващо дори и за мен, се оказа, че световете, които ще се сблъскат, са толкова, колкото и героите в повестта, то тук следва въпросът кое всъщност ни обединява и не е ли по-важно да търсим именно него. Колкото до безсмъртието – другият важен момент – всеки сам трябва да отговори за себе си на този философски въпрос.

Редом до авторката бяха Моника Бранкович и Светлин Къров, въплътили се (на корицата на книгата) в образите на главните герои от повестта – младата археоложка Роси и ученика на великия Залмоксис – тракиеца Севт. Моника и Светлин отново влязоха в ролите на героите, като прочетоха пред публиката подбрани моменти от книгата.

След “официалната част” последваха свободни разговори на “по чаша вино” и, разбира се, автографи – за всички, пожелали да притежават “Откритие”.

Да пожелаем “На добър час!” на дебютната белетристична книга на Таня Мир, а на авторката – дръзновение, нови книги и успехи!

---------------
Таня Мир, “Откритие”, изд. “Либра Скорп”, С., 2018.
---------------
Препратки:

Денчо Михов за “Откритие” ----->>>>>

Наградата “Еквалибриум” ----->>>>>
---------------

Таня Мир разказа пред читателите какво я е вдъхновило да напише повестта
Александрина Георгиева – от името на издателството – за литературната награда
"Героите" от корицата – Моника Бранкович и Светлин Къров
Автографи, автографи...
Опашка от желаещи да се докоснат до авторката и да получат автограф
И почитателите на фентъзи повестта "Откритие" в препълнената зала "Вяра" в Столична библиотека

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите