Кристиян Малинов: "Във фентъзито липсват граници, които да спират мисленето ти"

Интервю с Кристиян Малинов - автор на поредицата фентъзи романи "Недосегаем". (Интервюто е публикувано във в. "Зов", Враца, октомври 2013 г.)
Дата: 
вторник, 29 April, 2014
Категория: 
Кристиян Малинов

Кристиян Малинов е роден във Враца на 24 октомври 1995 г. Въпреки възрастта си, вече може да се похвали, че е автор на доста успешен роман, превзел наскоро българския книжен пазар. Книгата „Недосегаем” е само част от новата поредица със същото име, втората книга, от която предстои да излезе в близките седмици. В момента младият автор е все още ученик в СОУ „Отец Паисий”-Враца. За свободното си време казва : „Обичам да снимам, да слушам музика и да ям. Много.”

 

– Здравей Крис, в книгата ти „Недосегаем” има преразказани и вмъкнати случки от истинския живот? Обясни моментите, които си преживял или са те впечатлили?

–Абсолютно не. Но когато преживея самолетна катастрофа, ще се уверя, че сте получили известие (смее се).

– В последните години светът пощуря по книги, филми и всичко, свързано с вампири. Според теб докога ще продължи тази мания по митичните същества сред младите?

– Не мисля, че точно аз трябва да проявя пророческите си способности и да кажа нещо, което няма да е вярно, но едва ли в следващите 5-6 години ще има толкова силен интерес към този тип литература, колкото сега. Но нали знаете - модата е един вечен цикъл - рано или късно, нещата пак ще се върнат тук.

– Разкажи ни как Лейди Гага те вдъхнови да напишеш книга за вампири?

– Не ме вдъхнови да започна да се занимавам с вампирите, но тя ми действа като носител на муза. Когато ме мързи да си мръдна пръста и да направя нещо, тя ми е като родител… Е, в крайна сметка, тя е Мама Чудовище. Тази жена е моето всичко!

– Какво друго ти носи вдъхновение?

– Различни и странни неща. Дори мисля, че е време да призная, че идеята за „Недосегаем” се роди в тоалетната… Чакайте, това звучи странно.
– Какво те насочи към фентъзи жанра?

– Желанието да измисля свой собствен свят, ме насочи към този жанр. Във фентъзито липсват граници, които да спират мисленето ти след дадена точка на развитие. Там ти си господар, ти определяш правилата и начина, по който ще се случи едно или друго нещо. Кой не би искал собствен свят, който да управлява?

– Трудно ли се издава книга и през какво трябваше да преминеш, за да стане това?

– През какво ли не! От безсънните нощи, през честото зацикляне, до кризата, която изглежда е ударила всеки джоб… Но щом намериш правилните хора, всичко става лесно.

– От кого получи подкрепа - приятели, родители?

– Интересното беше, че в началото всички бяха скептично настроени - никой не вярваше, че ще издам книга. Но им показах, а? Иначе след това всички ми помагаха - родителите ми, страхотната ми баба, приятелите ми, издателите - абсолютно всички, за което съм благодарен. Нямам думи да опиша колко много им дължа!

– Истина ли е, че уединението е много важно за твореца?

– Мисля си, че при всеки е различно. Аз обичам да пиша и в клас - там не е кой знае колко уединено, но има хора, които ми действат добре и ми дават муза, а пък и чувството, когато вали дъжд и си в класна стая или у дома до прозореца… Не мога да не хвана лаптопа и да се разпиша.

– За какво мечтае един млад творец?

– Да види произведението си във все повече и повече ръце. Това е единственото, което искам сега - хората да прочетат работата ми. И да ми кажат какво мислят за нея. Засега нещата не са толкова трагични - отзивите, които получих от „Недосегаем” (поне негативните), засягаха разнородните грешки, които не бяха редактирани в книгата. Елиминирах ги, ако има втори тираж, няма да присъстват.

– Сподели малко подробности за новата книга?

– Като цяло, доста неща вече се знаят, защото не мога да си държа устата затворена и ръцете настрана от клавиатурата, но съм подготвил доста изненади за всички онези хора, които искаха да събера Крис и ментора му Ксандър. Надявам се да им хареса, могат да са сигурни, че ще има развитие по темата, няма да я оставя така!

– Кога да я очакваме?

– Цялото изживяване ще е достъпно при продажбата от 20.10.2013 г., като първите петима, които закупят книгата, ще получат изненада с нея.

– Колко книги ще е поредицата и мислил ли си върху някой друг подобен проект?

– В поредицата ще има четири главни книги, както и едно специално издание, над което още мисля. Имам идея за друг проект, който няма да включва вампири, но може да се окаже също толкова грабващ. Засега няма да издавам нищо от него.

– Каква професия смяташ да избереш?

– Скоро съм абитуриент! Йеее… Не знам дали да се радвам, или да тъжа… От една страна, е хубаво, от друга - не, но след като завърша 12-и клас, мисля да отида в НАТФИЗ и да запиша режисура. Нямам търпение да видите „Недосегаем” на екраните си! Нямам търпение и аз да го видя! (смее се)

– Накрая какво пожелаваш на себе си и на читателите?

– На себе си няма да пожелая нищо, защото е егоистично. Но на читателите си ще пожелая да са вечно така отзивчиви и да се отпуснат малко - запознах се с хора, които също пишат, но не искат да публикуват нещата си, защото ги е срам/страх. Няма нищо страшно, аз мислех като тях, а сега какво става? Чудо!

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите