Как да издадем книга?

Написали сте книга! И тук вече идва на дневен ред въпросът: “Какво да правя с тази вече написана книга?” Обкръжението ви подканва: “Издавай я, хич не се мотай!”

И така – тази книга все още не е книга в истинския смисъл на думата, тя си е просто “ръкопис”. За да стане истинска книга, трябва да бъде реализирана като такава – и тук вече е мястото на издателя.

Няма да коментираме въпросите свързани с написването на книга, как се пише, какви цели и задачи сте си поставили при написването, какви послания изпращате към читателите; ограничаваме се само до факта, че разполагате с ръкопис (в очите на някои читатели хубав, за други лош – винаги за всички книги ще се намерят читатели и от двете позиции), който подлежи да бъде издаден като книга.

Какъв е подходът?

Единият вариант е: спрятате със свои сили и средства (и с помощ от приятели, които “разбират от тези неща”) нещо като предпечат, намирате някоя рекламна агенция или печатница, пазарите се да ви излезе по-евтино и... получавате краен продукт, приличен на книга. Този подход е известен под името “самиздат”.

На такива книги принципно не се гледа с добро око, те като правило изглеждат като изработени “по трудово обучение”, и освен всичко са “нелегални”, т.е. нерегистрирани в официалния регистър на издаваните книги (ISBN-регистъра). Освен неугледния вид, следствието е, че такива книги обикновено стават достояние само на неколцината ви “фенове” от приятелския кръг, на които най-вероятно ще подарите по една книга; за продажби е трудно да се говори, а и нито една книжарница (или книжна борса) няма да приеме за разпространение книга-самоделка. Ако такава съдба предвиждате за вашата книга, излишно е да четете написаното по-нататък, нито пък да ни се обаждате.

Книгоиздаването е комплексна дейност, включваща: редактиране на текстовете, дизайн и страниране на книгата, обработка на коректурите (т.е. поправяне на печатни и пунктуационни грешки и неточности), дизайн и разработка на кориците, въобще цялостно оформление на вътрешния и външния вид на книгата, регистриране в ISBN-агенцията и присъждане на ISBN (международен сериен книжен номер), като този номер е своего рода защита на вашите авторски права; едва тогава се пристъпва към отпечатване, подвързия и... най-трудната част – анонсиране (реклама) и разпространение.

И така: ръкописът на книгата е налице (най-важната част от целия книгоиздателски процес), необходим ви е издател.