Да ти вдигнат колата! Внимание “паяк”!

Хуманно! По-скоро тъжно и жалко...
Дата: 
неделя, 4 May, 2014
Категория: 
“Паякът” – най-хуманното изобретение  на милосърдното правителство

Самият процес на вдигане на коли с чудесното изобретение на 20 век “паяк” (паркирани къде правилно, къде неправилно) винаги е предизвиквал смесени чувства. От една страна някои “съвестни” граждани на републиката казват: “Точно така трябва да бъде, то иначе паркират наляво и надясно и няма откъде да мине един нормален пешеходец”. От друга страна, като се замисли човек – къде ли пък точно трябва да се паркира в центъра на един град, за да не бъде неправилно и да не е в разрез с изобилието от знаци забраняващи всичко, за което са могли властите, контролиращи движението по пътищата, да се сетят да забранят.

С психологичната страна на въпроса в случая няма да се занимаваме – очевидно не е най-приятното изживяване да видиш, че колата ти я няма и да се чудиш дали някои апаши са ти я вдигнали, за да я разфасоват за части, или да я изнесат в някои републики, или пък просто да се повозят малко и после да я зарежат някъде си; или нашата всеблага и всемилостива власт, която се различава от апашите само по това, че действията й са обосновани от някакви объркани и противоречащи си закони, е решила “за твое добро” да ти прибере колата в някакъв също така законово обоснован паркинг, откъдето да ти иска и съответната сума, за да ти я върне – отново законово регламентирана (да не си помисли някой, че това е рекет! не, това е законово деяние, което се различава от обикновения рекет, въпреки че даже и законодателите не могат да обяснят точно по какво).

Да видим какво е законовото основание за това милосърдно деяние, наречено гальовно и неофициално “паяк”.

В Закона за движение по пътищата, са отделени две места, където е коментирано нещо по този въпрос – чл.168 и чл.171, т.5:

Чл. 168 Определените от министъра на вътрешните работи длъжностни лица от службите за контрол и длъжностни лица, определени от стопаните на пътя, могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано пътно превозно средство на отговорно пазене, на предварително публично оповестено място без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.

Чл. 171 За осигуряване на безопасността на движението по пътищата могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:

5. преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато превозното средство е:

а) паркирано правилно, но обстоятелствата налагат неговото преместване; за новото местоположение на превозното средство се уведомява районното полицейско управление, а разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство, са за сметка на лицето или организацията, поискала преместването;

б) паркирано в нарушение на правилата за движение и създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението; в този случай лицата по Чл.168 уведомяват районното полицейско управление, от територията на което е преместен автомобилът, за новото местоположение на превозното средство;

в) разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство, са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, като в този случай на нарушителя се съставя акт, а таксата за отговорното пазене на преместения автомобил се начислява от момента на уведомяването на районното полицейско управление;

Това е. Не е указано, че техниката която ще извършва тази обществено-полезна дейност се нарича “паяк”, но и в случая името не е от особено значение.

По интересното в случая е друго:

Най-висок ранг в законодателството е присъден на т.нар. Конституция на Република България. Никакви закони, наредби, указания и пр. не могат да противоречат на постановките указани в Конституцията. В сега действаща Конституция (ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г.) чл.17, ал.3 ясно е заявено:

Чл. 17. (3) Частната собственост е неприкосновена.

Каквото и да означава това, най-близкото до ума е, че никой по никакъв повод и по никакъв начин няма право без изрично разрешение да проявява някакво посегателство спрямо чужда частна движима или недвижима собственост. Ако някое Народно събрание (Велико или не) реши да гласува някаква подобна точка в някакъв закон, трябва преди това да се погрижи да промени (или премахне) този член от Конституцията. Разбира се някое нагло Народно събрание вероятно не си е направило труда даже и да прочете за какво става дума, когато е гласувало този Закон за движение по пътищата. Добре че не са се сетили да включат и член, който да дава възможност на Министъра на вътрешните работи да си назначи “длъжностни лица”, които да убиват водачите, паркирали неправилно своите МПС, или поне да им отрежат по една ръка или крак.

Цялата тази ситуация говори единствено за низша духом и всякак власт, която се стреми единствено да повиши приходите в хазната по всякакви законови и незаконни начини, за да може да има и съответно повече средства за самата власт. Процедурите при неспазване на правилата за движение са ясни и логични – наказателни санкции, глоби, отнемане свидетелство за управление и т.н. Единствената институция, която може да налага тези санкции, е съдът. Всякакви останали своеволия се тълкуват от пакета закони като саморазправа, която според действащото законодателство също е подсъдна и подлежи на съответно наказание.

Другото, което прави впечатление е, че според ЗДП може да се премести ППС, което създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението, но практиката показва, че паякослужителите вдигат произволно избран автомобил от редица паркирани коли, а не такъв автомобил, който явно е запречил движението, да не говорим, че самата процедура на вдигането обикновено причинява задръствания и то на най-натоварените участъци от движението. Изборът, коя точно кола да се вдигне, не е регламентиран в Закона за движение по пътищата, но е повече от прозрачен – вдигат се обикновени коли, на обикновени граждани. Лъскавите луксозни коли се избягват, поради известни причини.

Най-меко казано за тази “прецизно” обоснована дейност, с която си пълнят гушите редица организации – частни, общински и държавни е, че провинението не съответства на наказанието, освен това е незаконно (въпреки грубите измишльотини и недоглеждания в някакъв си закон), неконституционно, противоречи на Международната харта на правата на човека, която е подписана и от България и т.н. и т.н., не е необходимо да се изброяват още класификации на това нагло, алчно, неугледно и безскрупулно недоносче на законодателната и изпълнителна власт.

А да видим и какво наказание предвижда същия този Закон за движение по пътищата:

Чл. 183 (2) Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:

1. неправилно престоява или е паркирал неправилно;

2. нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;

Значи за нищо неподозиращия нещастен водач на МПС, санкцията за неправилно паркиране е глоба от 10 лв. Когато обаче след дълги лутания, най-накрая разбере, че не са му откраднали колата някакви си крадци, а други –  “законни” крадци, и се добере до мястото където са му я занесли (а то обикновено е някъде на майната си), след като му изчетат една високопарна лекция, му съобщават една сума от която съвсем му се отщява да живее в тази мила татковина. Разбира се, самите тарикати (пардон, упълномощените да извършват тази дейност лица) умишлено го забавят, за да могат да му начислят и допълнително такса за паркинг, която надвишава многократно таксата за паркинг пред Бъкингамския дворец. Ако нещастникът няма в себе си необходимата сума, трябва по най-бързия начин да отиде и да си я набави, защото таксата за паркинг нараства в геометрична прогресия и накрая може да се окаже, че даже и да си остави колата, пак ще трябва да доплати още някаква допълнителна сума, задето “служителите” са благоволили да му я приберат.

---

Честно казано – не ми се говори повече. Ако в тази скапана, долна държава, управлявана от нагла пасмина лъжци, крадци и мошеници, има все още някой патриот – той задължително трябва да се прегледа в психиатрията. И за какъв патриотизъм и какво родолюбие може да става въпрос, когато тази “държава” с всички сили се стреми да унижи, прогони, унищожи, смачка, тъпче и пр. своите поданици. Сигурно и самите поданици си го заслужават, щом са си избрали такава власт, но за мен лично е без значение дали ще ме управляват турци, араби, муждихидини или каквито ще да са, поне за тях ще е оправдано като ни режат главите. А нашите продължават да ни “колят, тъй както и турчин не ни е клал”! О, долни властолюбиви юроде, наречени власт, както и да си въртите тлъстите задници към Европа, те все още сочат към турския… ятаган! Дано ви е сладко и приятно!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите