Бойците от Средецка околия в Отечествената война

ISBN:
954-9306-40-2
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1 cm
Брой страници: 
176 стр.
Година на издаване: 
2005
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

Тази книга посвещаваме на 60-годишнината от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война.

Чрез нея искаме да представим участието на населението от Средецка околия в двете фази на Отечествената война през 1944-1945 г., да разкрием общонародния характер на войната и нейните високопатриотични цели, които дават съдържанието и дълбокия смисъл на нейното название – Отечествена.

Публикуваните спомени на фронтоваците дават пълна представа за характера на тази увенчана с победа война.

Може да се каже, че участвалите във войната 1270 души от нашата околия по своята численост се равняват на един полк, който чрез бойците в различни поделения има свой скромен принос за победата на 9 май 1945 г. Общо в двете фази на войната от Средецката околия загиват 116 души – скъпа кръвна жертва, записана в историята на родния край.

Много от участниците проявяват лична храброст, героизъм и себеотрицание, гърдите им са окичени с ордени за храброст. Бойците в тази война, за разлика от другите, се завръщат от фронта като победители. В миналите войни те се завръщат победени, с покрусена надежда и бунт в душите си. Страшни са националните катастрофи, с които завършват всички войни през първата половина на XX век.

Тържественото посрещане на българската войска е неопровержимо доказателство, колко високо е оценено нейното дело не само от българския народ, но и от всички свободолюбиви народи. Стари и млади отдават  безгранична любов и почит към храбрите български войски. А непрекъснатият поток от подаръци и поздравителни писма за фронта още по-ярко изразява спонтанното народно чувство към  подвига на нашата армия.

В тази война войската не е делена от тила. Единен народът воюва за крайна победа под лозунга “Всичко за фронта, всичко за победата.” Това се вижда и от публикуваните материали за дейността на Отечествения фронт в Средец до месец май 1945 г. и от спомените на участниците.

Нашата войска, вдъхновена от идеята за свобода, независимост на България, социална справедливост и истинска демокрация, показа голям героизъм в борбата срещу хитлерофашизма. Труден е пътят на преизграждането на войската, допускат се редица грешки, но те се преодоляват, което осигурява крайната победа.

Българската армия изпълни с чест и достойнство освободителната си мисия в Югославия, Унгария и Австрия и даде своя принос в борбата срещу хитлеристка Германия. Тя завърши триумфално победния си марш и донесе бойните си знамена окичени с цветя и покрити с бойната слава на героите.

Каква по-голяма награда за бойците и командирите да видят, че цял един народ цени достойно техните усилия, победи и жертви.

Вечна слава на героичната армия на българския народ през Отечествената война 1944-1945 г.!

Дълбок поклон и признателност към онези мъже и жени, които проляха кръвта си и сложиха костите си в майката земя далеч от Родината.

Настоящата книга не претендира за изчерпателност, не измества и не влиза в задачата на историята. Тя хвърля само светлинка в необятното дело, което извърши нашата армия за спасяването на Родината, за по-доброто бъдеще на България.

Милена Дамаскова, редактор на книгата

Съставител: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

12,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
12,00 лв.
6,00 лв.
Отстъпка:
-1.00 лв
Цена
5,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.