Български народни обичаи

ISBN:
978-954-471-637-0
Размери: 
21.5 × 14.5 × 0.8 cm
Брой страници: 
72 стр.
Година на издаване: 
2020
Рейтинг: 
0
Цена: 
10,00 лв.
Цена: 
10,00 лв.

“Български народни обичаи”
Сценарии за възстановка на празнични обичаи
Сборник материали за ползване от читалища и клубове
Първа част

-------------

Скъпи колеги и приятели,

Настоящето издание е резултат на няколко годишна последователна дейност и съвместна обща работа между две от най-младите читалища в Община Поморие – НЧ “Здравец – 2013 г.” с. Александрово и НЧ “Възраждане – Доброван – 2013 г.”, с. Бата.

След нашето предложение за издаване на настоящето помагало срещнахме разбиране, одобрение и спонсорство на инж. ик. Кольо Николов – Председател на Областен читалищен съвет Бургас и член на Върховния читалищен съвет на СНЧ в България, за което благодарим сърдечно.

Водени сме единствено от желанието да не се загърбват традициите и обичаите, защото народните читалища и клубовете са местата, където се запазват и предава на поколенията нашата национална култура по отношение бита на българина.

Какво дават обичаите? – много положителни емоции и нови знания за старите обичаи, където усетихме радостта от срещите с хората от по-ново време, облечени в национални носии.

Фолклорът винаги е съпътствал живота на хората през годините. Чрез обичаите ние, сегашните българи търсим корените си. Изпитахме задоволство и постигнахме дори градация, когато търсихме все повече и повече позабравени вече обичаи, за да усетим че традицията е жива и в наше време има място за нея.

Обичаите носят радост и настроение. Те са неповторими, а ние се стремим към запазване характерните особености на всеки един обичаи.

Българските обичаи и възстановката им по места ще допринесат младото поколение да се възвръща към българското, защото без възраждане на традициите не може да вървим напред.

Напоследък се забелязва възход на обичаите и участие на младите хора. Наша е отговорността към запазване на нашенското, към запалване искрата на родолюбие – за мобилизиране, изпълнение и задоволство от съпреживяното заедно.

Фолклора никой не може да го унищожи. Той е палитрата на народното творчество. Българинът и българското народно творчество, любов към традицията, към българското – това е нашата мисия – мисията на читалищата.

Затова и ние години наред с другите празници се обръщаме с много любов към българските народни обичаи.

Работата ни като съвременни будители изисква да запазим и съхраним традициите и обичаите за поколенията така, както народът ги е запазил за нас, защото обичаите българинът ги обича и къта.

Нека да допринесем да обичаме, да прегръщаме фолклора и обичаите си, за да се връщат отново и отново обичаите и традициите към децата, да се предават от стар на млад, да прехождат от празник на празник, от песен в песен, от човек на човек – ДА БЪДЕ!

С обич
Николина Керчева

-------------

С най-сърдечни благопожелания към читалищните дейци и клубни будители за ползотворна дейност и творчески успехи в нашата обща просветна работа.

Имате подкрепата ни в усилията за запазване и възраждане на българските традиции и обичаи.

Нека младото поколение се възвръща към българския фолклор и нашенските обичаи, защото това е много ценно наше богатство. Това е дар за поколенията.

Скъпи организатори на културни дейности, като се учим от извора нека да съхраним мъдростта на хората живели преди нас и да предадем на българите след нас и особено на младото поколение красотата на нашия фолклор с любов към традицията, към българското и обръщане към обичаите.

Желая ви ползотворна работа!

инж. ик. Кольо Николов
председател на Областен читалищен съвет – Бургас
и член на Върховния читалищен съвет на СНЧ в България

-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
10,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.
9,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
6,00 лв.