За “Обсесия” на Таня Шомова

Паолина Иванова за сборника разкази на Таня Шомова “Обсесия”. Книгата е отличена с литературната награда “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп” за 2020 г.
Дата: 
събота, 19 August, 2023
Категория: 

Здравейте, четящи!

Представям Ви сборника от къси истории на Таня Шомова “Обсесия”. Това е сборник, който седнах и прочетох за много кратко време, защото бях погълната от написаното. В него са събрани общо двадесет и три истории, насочени към миналото, настоящето и бъдещето. Всяка една притежава своя уникалност и за мен беше много вълнуващо да се потопя в тях. Да, някои ми въздействаха повече от други, но според мен всеки читател ще намери своите истории – тези, които ще го докоснат по един или друг начин, който само той ще усети.

Авторката се опира на различни истини и въпроси, които си задаваме в този конкретен момент от живота ни и ги трансформира по начин, който предизвиква читателя към по-дълбок размисъл за фундаментални въпроси, свързани с нашето съществуване.

Първата история ни пренася в едно доста мрачно бъдеще, в което властват машините, и най-тъжното е, че тези основи са вече поставени от нас като поколение. Всеки ще има своя собствена интерпретация, но за мен човешкият фактор не е нещо, от което трябва да бягаме и да елиминираме.

Някои от разказите ни срещат и показват значението на прошката и разкаянието. “Черешова задушница” и “Вяра. Надежда. Любов” са сърцераздирателни истории, подтикващи читателя да се замисли за “доброто” и “лошото”, и да осъзнае, че да прости не е изблик на слабост, напротив – това показва сила.

Това, което ми направи най-голямо впечатление, е описаната връзка между живота и смъртта. Колкото и да са противоположни, те се дърпат взаимно и беше наистина интересно да се проследи тази тяхна “взаимосвързаност”.

Силно препоръчвам сборника, както и стихосбирката на авторката!

----------------
Таня Шомова, “Обсесия”, изд. “Либра Скорп”, 2021.
----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите