Вълшебство за възрастни

Споделено за романа на Пламен Колев “Гадателя”.
Дата: 
събота, 10 November, 2018
Категория: 

Вълшебство за възрастни
Споделено за романа на Пламен Колев “Гадателя”

Всеки човек понякога си е мечтал да има на света вълшебства. А често ние хората сме персонифицирали мечтите си в един конкретен образ. Дали той е вълшебникът, който ще сбъдне бляновете ни за успех и любов, дали ще е лечителят,който ще ни избави от фаталната болест или просто вълшебната пръчка, която ще изпълни всичките ни желания – сигурно е, че хората сме подвластни на това.

Този факт е психологически и житейски обоснован. Вярата във вълшебства днес е по-силна от всякога, защото действа психологически механизъм на изместване и на релаксацията чрез творчеството.Най-вече това правило е валидно за литературата.

В тази връзка искам да споделя някои свои мисли за новоизлезлия роман “Гадателя” на Пламен Колев в издателство “Либра Скорп” – Бургас.

Романът като цяло е книга-мистерия с елементи на трилър и екшън, в който се разказва за бивш военен пилот, претърпял катастрофа, когото лекарите връщат от “оня свят”, след което той придобива умения за гадаене и ясновидство.

Постепенно хората започват да търсят Гадателя, за да ги лекува, да ги предпазва от злите сили, да се намесва, когато трябва, борейки се срещу лошите, губейки собствените си сили.

Заедно с един друг литературен образ – неговата племенница, Гадателя обикаля села и паланки, български градове, посещава дори чужбина. Последователно следват случаи, граничещи с вълшебства и при повече от тях той побеждава или посочва причината и изхода.

Когато четох “Гадателя”, понякога си представях моето детство, книжките за Снежанка, Пъстрокожка, Хензел и Гретел. Романът на Пламен Колев се чете на един дъх, въпреки, че е шестстотин страници. Тази четивност е подплатена с добро познаване на наши древни легенди и предания, както и с факти от живота и дейността на наши живи, известни съвременници. Читателят ще изпита удоволствие от глави като “Странджанската мистерия”, “Ичеранска черна магия”, “Нестинари в Костилово”, “Деспосито”, а ще потръпне (може би) страховито когато чете “ЖП прелеза”, “Полтъргайст в Обеля”, “Старозагорския изнасилвач” и “Педофила”. Приказката за възрастни продължава към добри изходи, като в повечето приказки до ужасни завършеци, като при братя Грим, но винаги носи надежда.

Защото Гадателя и любимата му племенница са обикновени хора като нас самите, които обаче никога не се примиряват с лошото в живота и използват дадените им сили да творят добро и дори когато не успяват, поне предупреждават за злото.

И може би в това е цялото вълшебство. Всички, според силите, възможностите и талантите си, да се обединим и изправим срещу злото и подобно на Евгени Ковачев и Магда да се опитаме да го победим!

Романът е една от най-добре написаните книги на автора. Надявам се, че ще бъде оценен по достойнство от читателите.

-----------------
Пламен Колев, “Гадателя”, Бургас, 2018.
-----------------

Засегнати автори: 

Коментари

Книгата е много интересна и четивна.
Истинско удоволствие ми доставиха главите в които фолклорните предания са описани наред с криминални и житейски истории на известни личности.
Не на последно място ще се накефите и от образа на самия гадател.
Прочетете книгата! Различна е. Ще изпитате рядко удоволствие!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите