Таня Мир: По-лошо от това да не се опиташ, е да се откажеш по средата

Интервю на Василена Джамбазова, репортер на в-к “Алтернатив прес”.
Дата: 
петък, 1 November, 2019
Категория: 

– Би ли се представила на нашите читатели с няколко думи?

– Здравейте! Казвам се Таня Мирчева и в момента завършвам право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Читателите ми обаче ме познават под псевдонима Таня Мир, тъй като с него подписвам своето творчество. Автор съм на фентъзи повестите “Откритие” и “Легенди от Белинташ”, която съвсем скоро излезе от печат. Тази година съвместно с екипа на предаването “Риалити роман”, имах честта да организирам радио романа “Нестинарски танц” по Българското национално радио.

– А би ли запознала нашите читатели със своето произведение “Откритие”?

– Повестта “Откритие” е дебютът ми в литературата. Тя излезе от печат в началото на 2018 г. благодарение на литературната награда “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп”. Наградата е насочена към подпомагането на младите български автори и е ценна възможност творчеството им да достигне до широк кръг читатели. В тази връзка бих искала да благодаря на моя редактор и издател – Денчо Михов, тъй като без неговата помощ и подкрепа “Откритие” едва ли скоро щеше да достигне до читателите.

Сюжетът на книгата ни пренася в навечерието на археологически разкопки в Долината на тракийските царе. Експедицията, водена от археолозите Александър Нешев и Росица Петкова, отваря древна тракийска гробница. Там обаче ги чака изненадващо откритие – пред тях стои мъж, облечен в тракийски дрехи, който не разбира нито един от съвременните езици. Оказва се, че това е тракийският принц Севт, който е бил посветен в тайната на безсмъртието от самия учител по безсмъртие на траките – Залмоксис. Книгата проследява историята на Роси и Севт в опита им да попречат тайната на безсмъртието да попадне в неподходящи ръце.

– Скоро ще можем да гледаме и филм по него, как се случи всичко?

– Екранизацията на “Откритие” се осъществи благодарение на това, че до мен застана един страхотен екип от млади и изключително мотивирани хора, отдадени на идеята да създават качествено българско кино. Двамата режисьори на лентата – Кардам Калчев и Мартин Асенов, видяха в сюжета добра възможност за екранизация, а след това се заехме със снимачния процес. В тази връзка бих искала да благодаря на Даниел Кръстев, който със своя опит и подкрепа към нас изигра ключова роля за реализацията на филма. Освен това съвсем скоро зрителите ни ще го видят на големия екран в една от най-важните роли.

– Какви емоции изпита докато пишеше, когато се публикува и когато снимките по филма започнаха?

– Докато пишех се стремях единствено да пресъздам върху белия лист максимално реалистично и завладяващо една история, която по достъпен и увлекателен начин ще припомни на читателите за богатото културно и историческо наследство на нашите земи. Предизвикателството дойде, когато започна снимачният процес, тъй като сцените изглеждаха доста по-различно, отколкото си ги бях представяла, докато пишех книгата. Разбира се, това е в напълно реда на нещата, тъй като киното пресъздава героите и действието буквално, оставяйки много по-малко поле за индивидуалното въображение, отколкото литературата. Въпреки това много харесах крайния резултат от екранизираната версия на “Откритие”. Мисля, че ще се хареса и на читателите на повестта.

– Какво послание носи произведението ти към аудиторията?

– Основното послание на книгата е, че въпреки времето и независимо от всичко, което ни дели, винаги можем да намерим нещо положително, което да ни обедини. Героите в книгата успяват да го постигнат, смятам, че ние също сме способни да го направим.

– Кога ще бъде премиерата на филма? Кои са актьорите?

– Премиерата на “Откритие” ще бъде през месец декември. Ролите на Севт и Роси изпълняват Светлин Къров и Моника Бранкович, а Мартин Асенов се превъплъщава в образа на доктор Сираков.

– Труден ли беше процесът на работа?

– Процесът на работа винаги е труден, когато си максималист и се стремиш нещата да се получат възможно най-добре. По-важна е мотивацията, с която работиш, а когато виждаш, че крайният резултат е успешен и имаш подкрепата на талантлив екип, който взема присърце нещата, всичко е много по-лесно.

– Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш?

– Не. Стремя се предварително да премислям добре реализацията на проектите, които започвам, а щом веднъж взема решение да започна даден проект, давам всичко от себе си, за да го доведа докрай. Когато се захванеш с нещо, винаги изникват непредвидени трудности, нормално е. Смятам, че ако има нещо по-лошо от това дори да не се опиташ, то това е да се откажеш по средата.

– Какви са следващите ти цели, или избираш да ги запазиш в тайна?

– Съвсем скоро излезе от печат втората ми книга – “Легенди от Белинташ”. През следващите месеци предстоят представяния в редица български градове. Освен това режисьорът Кардам Калчев видя добра възможност за екранизация и на тази история. Снимките вече приключват и филмът ще бъде в кината през следващата година. “Легенди от Белинташ” е историческо фентъзи, което ще Ви пренесе в миналото на Древна Тракия, в разгара на антични битки, във величествения храм на Дионис и богатия царски дворец на Севтополис. Накратко очакват Ви много емоции и неочквани обрати.

– Би ли пожелала нещо на нашите читатели?

– Пожелавам на читателите да следват мечтите си и да не позволяват на никого да им внуши, че не са способни да ги постигнат.

---------------
Интервю на Василена Джамбазова, публикувано във в. “Алтернатив прес”.
---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите