Представяне на повестта “Откритие” в Казанлък

“Kazanlak.Com” за представянето на фантастичната повест (с тракийски сюжет) “Откритие” на Таня Мир в Казанлък.
Дата: 
петък, 31 August, 2018
Категория: 

Съвременна фентъзи литература с тракийски сюжет – представяне на повестта “Откритие” в Казанлък

Като част от програмата на Празниците на тракийските царе 2018, на 30 август в Информационния център на ул. “Искра” 4, бе представена книгата “Откритие” на младата и талантлива Таня Мир.

Историята в нея започва при разкопки на тракийска могила близо до Казанлък и прераства в своеобразно пътуване във времето, което по думите на редактора и издателя на книгата Денчо Михов, дава възможност да съпоставим ценностните норми от съвремието до две и половина хилядолетия назад в историята.

Фентъзи повестта включва елементи от фантастиката, трилъра, екшъна и кримито, обединени в преследване на извечния и недостижим човешки блян за постигане на безсмъртие и ни карат също толкова човешки да се замислим доколко необходимо ни е всъщност то. Така осъзнали своята мимолетност във времето, в действителност успяваме да поразмислим върху истински непреходното, облагородявайки себе си.

А сюжетът увлича още с първите редове, развива се в нашия, Казанлъшки регион – около яз. Копринка и държи в напрежение до самия край на повестта. Кои и какви са били Траките, какви са били техните вярвания за живота и смъртта. За това ще научите заедно с героите на книгата проф. Александър Нешев и младият археолог Роси Петкова и тяхното откритие – жител на древна Тракия от плът и кръв.

Таня Мир е псевдонима на Таня Мирчева, която вече има издадена една съвместна стихосбирка с Лили Вълчева “Рисуваме вятъра”. “Откритие” е нейният дебют в белетристиката, а за нас беше изненада да научим, че преди да достигне до издателя, ръкописът на повестта е бил захвърлен в кошчето за боклук от самата авторка, от където го спасяват майката и сестрата на Таня. Радваме се, че накрая е попаднал при издателите от “Либра Скорп”, част от екипа на които – Светлин Къров се включи в представянето на книгата.

Повестта е носител на Годишната литературна наградата “Еквилибриум” за 2017 година.

От името на ОБ “Искра” поздрави към младата авторка поднесе Анна Кожухарова. Поздравления към Таня Мир изказаха лично Мария Цонева, председател на постоянната Комисия по култура към Община Казанлък и Румен Денев, редактор на сп. “Кула”, който отправи покана към Таня да публикува свое стихотворение в списанието.

-------------
Снимки: Kazanlak.Com
-------------
Публикувано в Kazanlak.Com
-------------

Засегнати автори: 
Поздравления към Таня Мир от Мария Цонева, председател на постоянната Комисия по култура към Община Казанлък
Поздравления към Таня Мир от Румен Денев, редактор на сп. “Кула”

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите