Полет на лястовица бяла

Дата: 
четвъртък, 17 August, 2017
Категория: 

Полет на лястовица бяла

Всяка година по също време Дядо Антоновата къща приютяваше лястовички на стряхата при външните стълби, където доизграждаха полуразрушените си от влагата през зимата гнезда с кал и слама.

Идваха и си отиваха, а с тях и онова сладко цвърчене, което гъделичкаше слуха и пълнеше душата с наслаждение към живота и природата. Сякаш си говореха за големите океани, морета и реки, които бяха прелетели, за да стигнат у дома.

За планините и котловините, където се спираха да почиват и да се полюбуват на безкрайната им красота от цветя и светлина в един безоблачен хоризонт.

Носеха пролет и здраве, надежда и щастие... Ново начало за живота!

Това и дядо Антон го знаеше и прикрепяше гнездата им с един дълъг прът, за да не могат те да се разрушат напълно.

Откакто се спомина бабичката те му бяха останали утеха.

Пееха и разказваха, прелетяваха с такава грация и бързина, че погледът на стареца се подмладяваше тутакси и му се прищяваше да заприпка по хлапашки из махленските улици чак до Вальо а ло Браин.

Но дядо Антон беше прехвърлил осемдесетина и черно-белите приятелчета сякаш разбираха болката на сърцето му. Тя просто беше транспарентна за всяко живо същество.

Случи се тая година врабчоподобните да народят все хубави лястовичета: синьо-черни с метален блясък, чернокафяви с вълнообразни опашки и едно бяло, ама бяло, по-бяло и от сняг.

Казват, че се появявало само при добрите хора. Пазело от зло и ако някой болен я видел, тутакси оздравявал.

Още сляпо и неразвито – малкото лястовиче правеше опити за летене. Беше най-смелото от своите събратя. Бързаше да разнесе щастие и късмет по света.

В деня, в който за първи път излезе да поогледа по-отблизо... кацна на рамото на дядо Антон. Познало го беше.

Старецът улови малкото птиче в дланта си, целуна го и му заръча, когато тръгне към Африка, преди да прелети големите океански острови – да се отбие и в Испания при неговото внуче, което наскоро беше блъснато от кола и да му занесе много здраве. За да се изправи на крака милото и да се радва на живота!

----------------
Публ. в: “Сестра на реката” (сборник с разкази и есета, пътеписи и притчи, резюмета и статии, бележки от Испания, нови стихове), Бургас, 2017.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите