Очерк за библиотекарката Гергина Недялкова

Дата: 
понеделник, 5 March, 2018
Категория: 

Очерк за библиотекарката Гергина Недялкова

Навярно сте гледали по телевизията как репортер спира случайни граждани и им задава някакъв въпрос. Представете си, че въпросът е: “Какво означава за Вас думата БИБЛИОТЕКАР?” На мнозина въпросът ще се стори дотолкова банален, че не си заслужава да му се отговори. А тези, които все пак решат да отговорят, навярно ще кажат, че под думата библиотекар се разбира човек, на когото професията е да раздава книги за прочит на абонати, които ги връщат в определен срок, за да бъдат предоставени на други читатели.

Може би така е мислила и Гергина Недялкова Георгиева от с. Елисейна преди да бъде назначена за библиотекарка в родното си село. Но след заемане на отговорната длъжност, разбира какви големи възможности и се предоставят за нейното интелектуално и културно израстване, за да е полезна на всички от селото, особено на читателите. Ще се справи ли? Нито за момент не се съмнява. Има воля. Амбициозна е. И работлива!

Тя е родена на 01.06.1958 г. в Елисейна. Учи в родното си село, след което завършва СПТУ в село Габаре и работи като телефонен техник в металургичния комбинат. След закриване на комбината научава, че длъжността библиотекар в читалището е вакантна. Нито за момент не се колебае да кандидатства, защото винаги се е отнасяла с уважение и преклонение пред книгата. Познават я добре и я назначават без колебание, с доверие и увереност,че ще оправдае надеждите, които й се възлагат.

Нейната предшественичка Мариана Попова, която дълго е работила на това поприще, се радва, че именно Гергина, тази трудолюбива, сериозна и отговорна млада жена ще продължи благородното дело, на което тя е служила с любов до пенсионирането си.

Гергина си поставя за цел така да работи, че да се окаже достойна за престижната професия. Възнамерява не само да продължи и утвърди постигнатото, за да заслужи уважението на децата, техните родители и на всички други от селото, но и да внедри нови форми на работа и инициативи.

И тя поема решително по нелекия път. Подрежда старателно библиотечния фонд от над 10 000 тома книги, етнографската сбирка към читалището, както и наличната документация. Неотложно организира ремонт на помещенията. Помагат й кметът, секретарката и нейното семейство.

Не минава много време и обновената библиотека отваря врати за радост на учениците и възрастните читатели. Гергина е доволна,че библиотеката разполага с много хубави, интересни и полезни книги, но тя полага системни усилия за доставянето и на нови заглавия. Участва с желание и убеденост в организирането на чествания на местни и национални празници. С голямо старание издирва и събира снимки, народни носии – въобще всичко, което касае историята на селото. Погълната от работата си, която й носи истинско удовлетворение, тя нито за момент не изпитва досада, живее с усещането, че е влязла в необятния храм на книгата. Ето защо не секват нито за момент усилията й да възвърне желанието на децата и възрастните да четат повече. За целта провежда широка разяснителна кампания чрез контакти или общоселски прояви, организирани по различни поводи.

Тя е убедена, колкото и големи да са възможностите на интернет днес и да нарастват все повече и повече в бъдеще за задоволяване на интелектуалните, културните, професионалните и всякакви други нужди за опознаване на света, книгата ще си остане незаменим и неизчерпаем извор за усъвършенстване на човека, за проникване в безкрайните дебри на науката, изкуството и културата.

Запознавайки се с наличната документация в библиотеката, Гергина попада на папка с документи, свързани с историята на с. Елисейна Някои от тези документи са написани на стара пишеща машина, други на ръка от предци, които не са между живите. С голям интерес прочита всички материали и ги преписва на компютър. Тогава я спохожда идеята, наличните материали и документи, както и такива, които ще събере допълнително, да бъдат издадени в отделна книжка.

Тя не е историчка, нито журналистка, публицистка или писателка, но вярва, че хора с опит в написването, редактирането и издаването на книги, ще и помогнат за реализирането на любородното начинание. Само така книжката за Елисейна може да стане реалност. Но нито библиотеката, нито тя лично разполага с финансови възможности да бъде издадена. Дано се намерят такива, които да приемат присърце тази патриотична идея и да и помогнат!

---------------
История на село Елисейна ----->>>>>
---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите