Нова книга за учителя и революционера поп Сава Катрафилов

За новата книга на Стефан Апостолов “Поп Сава Катрафилов”. Отзив от инж. Филип Стоянов, потомък на поп Сава Катрафилов.
Дата: 
събота, 7 July, 2018
Категория: 

Наскоро излезе поредната книга на писателя инж. Стефан Апостолов със заглавие “Поп Сава Катрафилов”.

Тази добре оформена книга представлява интересно произведение, което се чете на един дъх!

Авторът е изложил последователно своите конкретни изследвания върху учителската и революционната дейност на поп Сава Катрафилов в Бургаския край, за където до този момент се знае твърде малко. Подробно е описана революционната дейност на Сава Катрафилов в Странджа планина, в т.ч. в свободната зона (Хасекията), наречена от Катрафилов “Нова Америка”. Авторът ни дава изключително ценна информация както за кораба Радецки, така и за Хасекията. Трогателна е саможертвата на красивата девойка Стана, която осигурява свободата за целия период от робството в района. Тази територия населявана от чисто българско население, се превръща в надежда на революционерите за свобода. В нея те се опитват да организират населението за борба и кроят планове да прехвърлят чети от други места за бъдещи въстания.

Подробно са описани биографиите и дейностите на другарите, работещи заедно със Сава Катрафилов: иконом поп Георги Ст. Джелепов – основател на първото българско училище в Бургас, Стоян Шивачев – изключително високо образован човек, Боян Керемедчиев – първия български учител в Бургас, Пенчо Черковски, поп Петко Г. Попов, Страти Димитров и др. Споменава се накратко за организаторската дейност на Васил Левски и неговия сподвижник Атанас Узунов, за Иларион Драгостинов и др.

Посочени са дейностите на Катрафилов и неговите сподвижници както в подготовката на Страрозагорското въстание 1875 г., така и Априлското въстание 1876 г., а след това и в четата на Христо Ботев.

Апостолов не е пропуснал да даде кратки данни за синовете и на част от потомците на героя Катрафилов. Разбира се и техния труден живот след Освобождението.

Чест прави на автора, че не подминава и един наш български синдром, а именно – не малко бивши революционери, овластени в българска власт са склонни бързо да забравят своите загинали другари, а камо ли да подпомогнат техните наследници в трудни моменти.

С радост ще отбележим и един интересен факт – автора инж. Стефан Апостолов е правнук и пра-правнук както по майчина линия, така и по бащина линия на някои от другарите на Сава Катрафилов: иконом поп Георги Ст. Джелепов, поп Петко Г. Попов и Страти Димитров. Затова разказът в книгата е пропит с любов!

Лично аз, като читател и като автор на “Балада за първия учител – поп Сава Катрафилов”, съм приятно изненадан от факта, че авторът е включил умело отделни части от баладата в изложението на книгата. Считам това като оригинално и художествено обогатяване на произведението.

В заключение ще пожелая на автора здраве и сили, за да продължи да пише и твори, дълги години в същия дух. Нашето общество има голяма необходимост от подобни творци.

С уважение:
инж. Филип Стоянов

1 юли 2018 г.
Бургас

------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите