Литературна премиера: проф. Иван Карайотов представи в Поморие книгата си “Анхиалос през античността”

Дата: 
неделя, 11 October, 2015
Категория: 

На 10 октомври 2015 г., в изисканата обстановка на хотел-ресторант “Феста Класик” в Поморие (по-известен като “Къщата с часовника”), проф. дин Иван Карайотов представи пред жителите на Поморие своята нова книга “Анхиалос през античността”.

Книгата обхваща близо 10-годишният изследователски труд на автора, като директор на Бургаския исторически музей през 70-те години на миналия век, продължил започнатите археологически проучвания на Поморие, започнати от проф. Михаил Лазаров. Настоящият труд на проф. Карайотов видя “бял свят” едва сега, благодарение на щедрото спомоществователство на д-р Васил Костадинов, собственик на Медико-диагностична лаборатория “Лина”.

“Много съм щастлив, че огромният труд на проф. Карайотов успя да види бял свят. Като помориец искам да призова да не забравяме в какъв град живеем. Да не забравяме, че този град е създаден от свободни хора – от мореплаватели. От хора, които са донесли на това място най-доброто от Древна Гърция. Нека техният дух, тяхното усещане и чувството за свобода и независимост, да останат живи в нас” – каза управителят на лаборатория “Лина” д-р Васил Костадинов.

Литературният критик и краевед и редактор на книгата Георги Райков направи “кратка разходка” през Античността и увлекателно разказа за десетилетните усилия на автора да събере епиграфските и археологически паметници от древно Анхиало.

От монографията на Иван Карайотов става ясно, че в продължение на 5 хилядолетия е имало живот в анхиалското поле. Авторът на хиляди статии и на английското издание “Монетосеченето в Месамбрия” разказа за археологическите проучвания в региона, както и за първите находки от древния град, който са в руски музей.

“Анхиалос през античността” синтезирано обхваща най-интересните периоди от историята на морския град – от описание на Некропола до сеченето на бронзови монети и бита на първите земеделци в Анхиалос. Отделено е внимание и на историческите разкрития в цялото Анхиалско поле.

Книгата е двуезична (на български и английски език), богато илюстрирана с ценните археологични артефакти, открити от автора (и заснети лично от него) при проучвателната работа. Според проф. Карайотов името на града Анхиалос идва от името на речния бог Ахелоос (според древногръцката митология той е син на бог Океан и на майката на Ахил – богинята Тетида), като оспорва по-разпространеното схващане за произхода на името от гръцките “ἄγχι” – край нещо и “ἅλας” – сол, тоест “край солище”.

Гостите на премиерата имаха възможност да разлистят книгата, да получат автограф и да разговарят с автора на чаша вино и под съпровода на класическа музика в изпълнение на флейтистката Донка Владимирова и виолончелистката Донка Сайян.

-------------

Снимки: Стоян Тончев

-------------

Иван Карайотов, “Анхиалос през античността”, Бургас, 2015.

-------------

Спомоществователят на изданието, д-р Васил Костадинов, собственик на Медико-диагностична лаборатория “Лина”
Спомоществователят на изданието, д-р Васил Костадинов, собственик на Медико-диагностична лаборатория “Лина”
Класическа музика в изпълнение на флейтистката Донка Владимирова и виолончелистката Донка Сайян

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите