Литературна премиера: Иван Кехлибарев представи “В някой друг живот”

Дата: 
неделя, 11 October, 2015
Категория: 

На 5 октомври 2015 г. в уютната обстановка на новия Дом на писателя – Бургас, ул. “Вола” №1, Иван Кехлибарев представи своята нова книга, озаглавена “В някой друг живот”.

Иван Кехлибарев е известен в писателските среди в родния си град като автор на поезия и най-вече на хайку-тристишия. Сега той приятно изненада своите почитатели със смелото нахлуване в белетристиката. Сборникът “В някой друг живот” е с разнородно съдържание – мемоарни бележки, разкази и есета, съответно на български и немски език.

Мемоарната част съдържа спомените на автора от ученическите години в немската езикова гимназия, пречупени през времето, отърсени от зловещите железни клещи на соца и погледнати от хумористичната им страна. Разказите обхващат един доста по-дълъг житейски период – от времето на желязната завеса, до сегашното, не по-розово съвремие на така наречената “демокрация”. Есетата са опит да се сведат някои философски постановки до по-разбираем и по-популярен език.

Книгата представи д-р Добрина Топалова. Тя наблегна най-вече (и единствено) на мемоарната част, която е в началото на книгата (вероятно не е успяла да отдели време да прочете и разказите). Редакторът на книгата, Мария Атанасова, направи по-обстоен обзор на съдържанието на жанрово пъстроцветния сборник; уточни, че освен в мемоарната част, и някои от разказите също включват биографични елементи. Наблегна най-вече на третата част – есетата, преведени от самия автор на немски език, с които той е завоювал престижни награди и са включени в немскоезични сборници. Актрисата от бургаския театър Румяна Кралева прочете няколко откъса от книгата.

Самият автор изрази своята носталгия по отминалото време, когато младостта е била движеща сила и определяща поведението – от бунтарството, до слушане на забранена музика. Припомни си, че в ученическите години е ходил на уроци по цигулка и въпреки че не се е прославил като бележит музикант, и въпреки отминалите десетилетия, той пази своята стара-стара цигулка, на която изпълни няколко мелодии от филми (популярни в неговата младост) и откъси от класически произведения. Присъстващите в залата, които успяха да познаят коя мелодия от кой вече забравен филм са – получиха подарък екземпляр от книгата.

Да поздрави автора бе дошъл и настоящият бард, а бивш организатор и участник в популярните през соца бургаски групи “Коралите”, “Бургас” и по-късно “Тоника” – Яким Якимов. Той изпълни две песни на Битълс, забранени през тоталитарното време и слушани тайно на ролкови магнетофони.

Вечерта завърши на свободни разговори по на чаша вино в приятната обстановка на писателския дом и, разбира се, автографи от автора.

Да пожелаем “на добър час” на автора и на неговата първа белестристична книга “В някой друг живот”.

---------------

Снимки: Соня Кехлибарева

---------------

Иван Кехлибарев, “В някой друг живот”, Бургас, 2015.

---------------

Авторът за своята книга и своите спомени
Иван Кехлибарев измъкна позабравената цигулка и изпълни няколко мелодии от популярни в младостта му филми
Румяна Кралева прочете откъси от книгата "В някой друг живот"
Бургаският бард Яким Якимов поздрави автора с изпълнение песни на Битълс
Автографи, автографи...
Публиката...

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите