Простуда, имунитет и лечебни средства

Как да се предпазим от простудни заболявания или да лекуваме острите вирусни инфекции.
Дата: 
неделя, 4 May, 2014
Категория: 

История на лечебните средства

Човек е употребявал лечебни средства още в най-далечното историческо минало. Отначало случайно, като наблюдавал животните или търсел храна, човек е  попадал на растения, които са оказвали известно действие върху организма. След като натрупал известни наблюдения, човек, макар и бавно, започнал съзнателно да употребява различни растения като средства за лекуване. И затова не е случайно, че първите лечители били именно из средата на овчарите, които предавали своя опит от поколение на поколение. Използването на този опит от малко хора постепенно започнало да изглежда в очите на търсещите изцеление като проява на някаква божествена сила. С това може да се обясни защо в древността са приписвали свръхестествен произход на лечебните средства и защо изкуството да се лекуват болестите владеели жреците, както това е било в древна Гърция, Египет, Индия, Тибет, Китай, Рим и др. Постепенно лекуването и приготвянето на лечебни средства се съсредоточило в ръцете на особена каста. Така са появили първите специалисти по медицина. Някои известни дейци в тази област са оставили дълбоки следи в медицинската и фармацевтична наука като Хипократ (460-377 г. пр.н.е.), Клавдий Гален (131-200 г. от н.е.), от чийто произведения е било съставено нещо като лекарски кодекс, който никой не смеел  да оспорва. От Гален са описани толкова голям брой лечебни средства, че дори и днес такива препарати, получени чрез наставяне, варене, екстракция, дестилация и др. от естествени растителни и животински продукти, носят названието галенови препарати. Като противник на учението на гален е основоположникът на ятрохимията Парацелз (1493-1541 г.), който пръв въвежда химията в медицината. Според него целта на химията е не да приготвя злато, а лекарства. Самият Парацелз е приготвял лекарства чрез извличане от растенията и пръв въвежда употребата на някои минерални препарати, съдържащи желязо, сяра, живак, олово, мед, антимон и арсен. Периодът на ятрохимията, чийто основоположник и най-ярък представител е Парацелз, се характеризира с взаимодействието между химията и медицината. Истинската химия на лечебните средства обаче, започва да се развива в първата половина на ХІХ в., когато се създават природните науки и по-специално химията и става възможно да се изучават свойствата на сложните химични съединения, каквито са лечебните средства. Растителните екстракти, употребявани като лекарства, започват да се изучават с цел да се изолират някои химически вещества и да се види кое от тях е носител на лечебно действие. Тези изследвания довеждат до откриването на много алкалоиди. Още първите изолирани чисти алкалоиди показват, че лечебното действие най-често се дължи на индивидуални вещества, а не на комбинации от тях, каквито са екстрактите, настойките и други естествени лечебни средства.

Витамините и нуждата от тях за засилване имунитета на организма

Зимата и ранната пролет са особено благоприятни за развитието на различни простудни и вирусни заболявания, поради основната биологична програмирана цел на организма през този период, която се състои изцяло в събирането на сили и натрупването на мазнини. Човешкият организъм работи при “облекчен” режим на работа, поради което рискът от заболяване значително се увеличава. Леко повишената температура, сълзенето, хремата и кашлицата са симптомите, които говорят за простуда или казано на научен език – остра вирусна инфекция. Когато всички тези прояви са налице, тогава нашият организъм вече е в битка с външните вредители и търси своите начини и средства да се пребори с тях. При повечето грипни състояние, използването на различни медикаменти (най-вече антибиотици) се свежда до това, вирусната инфекция да не се разпространи по различните органи и да доведе до невъзвратими последици. Наред с таблетките, които са неизменна част от лечението е повече от задължително да се употребяват и витамини, които да подсилят защитните сили на организма. Какви витамини трябва да се използват през този период. На първо място особено ценен е витамин С (аскорбинова киселина), витамини А, Е, D и В12.

Витамин А е необходим на очите и оказва благоприятно влияние на състоянието на кожата, косата, лигавиците. Витамини С и Е предпазват от натрупване на вредни вещества в кръвоносните съдове, които на свой ред предизвикват редица заболявания. През студените зимни и пролетни дни, човек става по-малко подвижен. Недостатъчното време прекарано на слънчева светлина влияе негативно не само на настроението, но и оказва влияние върху енергията на организма и състоянието на костната система. За това именно се грижат витамини D и В12.

Витамините могат да бъдат приемани не само под формата на таблетки. Знае се, че редица продукти от растителен и животински произход съдържат определено количество от дадени витамини и микроелементи и допринасят за доброто състояние на организма. Така например необходимото количество витамини за едно денонощие се съдържа в следните продукти: 100 грама прясно зеле, което съдържа около 50% от необходимото количество на витамин А, 100% витамин С и 20% от витамин Е; 100 грама пилешки дробчето ни снабдяват със 100% от витамин А, 20% от витамин С и 100% от витамин В12; 100 грама сьомга (който може да си я позволи) покрива ежедневната нужда от витамин D на 100%, а същото количество калмари осигуряват на организма 20% от витамин Е, 50% от витамин D и напълно покриват необходимостта от витамин В12; 100 грама яйца донасят до 20% от витамини А и С и по 50% от витамини D и В12.

Други природни продукти като сладкия пипер (100 гр.) намаляващ с 20% необходимостта от витамини А и Е и даващ 100% от нужното ежедневно количество на витамин С, шипките, осигуряващи 100% от изискания от организма витамин С и допълващ с 20% необходимото за деня количество на витамин Е, морковите, снабдяващи организма с ежедневната дажба на витамин А, касис, който дава до 200% от витамин С, са особено препоръчителни за консумация през студения период на годината.

Разбира се, за да имат ефект всички тези хранителни продукти трябва да бъдат консумирани по определен начин. Така например при консумирането на портокал трябва да се стремим да запазим доколкото е възможно бялата обвивка, намираща се под кората, а всички цитрусови плодове: лимони, мандарини, грейпфрути са най-доброто витаминно лакомство през зимния период; зеленчуците по количество на витамини са на второ място след цитрусовите плодове. Най-добре е зеленчуковите салати да не се приготвят предварително, а е добре зеленчуците да се консумират веднага след като бъдат измити и нарязани. Така витамините, съдържащи се в тях се съхраняват максимално дълго. Така например, нарязаното прясно зеле в рамките на около 1 час губи до 80% от количеството на витамин С. Ето и препоръчителни рецепти, доставящи на организма необходимото количество витамини за денонощие.

Витаминна салата

Необходими продукти (за 1 порция): 1 глава лук, 100 грама птичи дробчета, 1 портокал, 200 грама зелена салата, 1 ч.л. краве масло, 1 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на кръгчета. Дробчетата се измиват и се отцеждат от водата, след което се нарязват и се запържват заедно с лука, кравето масло и зехтина. Подправя се с пипер и сол. Портокалът се обелва и се нарязва на парчета като се отстраняват семките. Добре е сокът от портокала да се прибави заедно с него към дробчета. Разбърква се добре. Листата от зелената салата се отделят и измиват, след което се нареждат в чиния, в която по-късно ще се сервира салатата. Отгоре върху тях се поставят дробчетата с портокала. Залива се със сос по избор.

Витаминен коктейл

Необходими продукти (за 1 чаша): 50 грама извара, 50 мл мляко, 100 мл сок от праскова, 1 портокал.

Начин на приготвяне: Изварата, млякото, сокът от праскова, 2 супени лъжици портокалов сок и 1-2 кубчета лед се разбиват с миксер до пяна. Сервира се във висока чаша, която по-желание може да бъде украсена с резенче портокал.

И за да не се повтаряме, не забравяйте, че враг номер едно на всички форми на грипа и острите респираторни вирусни инфекции е витамин С. В големи количества, той е в състояние да преустанови веднъж “започналия” грип. Въпреки това не трябва да се обезпечава имунната система само с един вид витамин. Да не се забравя, че витамините “работят” най-добре, когато са заедно. Имунната система също така се нуждае от минерали, като незаменими за нормалното кръвообращение са желязото и медта, за “предаването” на нервните импулси трябват магнезий и калция, а цинкът и селенът са мощни антиоксиданти. Те възпрепятстват вредното действие на някои неблагоприятни външни фактори, както и определени микроорганизми.

Диета при простуда и грипни състояния

Въпреки, че звучи парадоксално и противоречи на разбиранията на старите баби, че човек, когато е болен трябва да се храни добре и пълноценно, все пак съществуват проучвания, които доказват благоприятния ефект на различни хранителни диети по време на простудни заболявания. Това са специалните диети, които трябва да се спазват през първите три дни от болестта. Това е времето, когато активността на острите вирусни инфекции са в своята кулминационна точка – температурата, макар  и леко понижена, все още остава твърде висока, носът тече, очите сълзят, а гърлото е раздразнено. Правилно съставеният порцион би могъл да помогне изключително много на организма в този тежък период. В “оздравителното” меню на първо място трябва да бъдат включени напитките. От древни времена е известно, че течностите са отличен съюзник в борбата срещу простудата. Благодарение на напитките токсините, които се образуват докато организмът се бори с вируса, биват изведени извън тялото. В този дух е препоръчително по време на болестта да се изпиват поне 2-3 литра течности на ден, като за препоръчване на подкиселените продукти на не много силен чай с лимон или вода, в която е добавен сок от лимон или портокал. Извън всякаква конкуренция е сокът от боровинки, в който се съдържат допълнително и други специфични антибактериални киселини. За разнообразие могат да се консумират фабрични натурални сокове като най-подходящи са соковете от грейпфрут или портокал. Ако лигавицата на устната кухина раздразнена, то тогава най-добре би било цитрусовите напитки да се заменят със сок от ябълка или праскова. При простуда най-добре е да се избягват силният чай и кафето. Тези напитки допълнително натоварват сърцето и “помагат” за обезводняването на организма. Разбира се, целебните напитки също имат свой специфичен начин на приготвяне. Трябва да се знае, че горските плодове и врялата вода са абсолютно несъвместими. При висока температура витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове и боровинките се разрушава. Неговото запазване е от голямо значение, тъй като това е витаминът, който помага на имунната система в борбата с простудата. Поради тази причина резените лимон не трябва да се добавят към чая, когато той е прекалено горещ. Най-добре е да се изчака известно време напитката да изстине. Същото се отнася и за прясно изцедените сокове от лимон и портокал. Те също трябва да се добавят в топла вода. Портокаловият сок се разрежда с вода в отношение 1:2, а за една чаша е напълно достатъчна 1 лъжичка сок от лимон. Поради високото си съдържание на захар, желателно е фабричните натурални сокове да се разреждат с вода в отношение 1:1. Сокът от боровинки се приготвя като горските плодове е необходимо предварително да се намачкат и да се размесят със захар в отношение 3:1. Две супени лъжици от така приготвената смес се разтварят в 0,5 литра топла вода.

Първият ден от болестта може да се прекара само на течности. Много заболявания на стомашно-чревния тракт обаче, при които на всеки 2-3 часа задължително трябва да се приема храна, не позволяват диетата само на течности. В този случай най-подходящи през първия ден на заболяването да се приема обезмаслено кисело мляко и запечени плодове.

При всяко простудно заболяване влошеното състояние на организма се подобрява след 2-3 ден, когато се пробужда и апетитът. Добре е менюто през тези дни да е съставено от лесноусвоими продукти, изключвайки пържените, пикантните, маринованите и пушените ястия. Най-полезни са продуктите, богати на белтъчини, които помагат на организма за възстановяването на повредени от вирусите клетки. Лесносмилаеми белтъчини се съдържат в киселомлечните продукти. Също така може да бъдат включени запечени или варени меса без тлъстини и риба. Много полезни са и зеленчуковите супи. Тъй като хлебните продукти по принцип се усвояват трудно, хлябът в този период задължително трябва да бъде “вчерашен” или леко препечен. Ако заболяването протича с усложнения и са предписани антибиотици, колкото и зле да се чувства организмът, храната е задължителна. Антибиотичните медикаменти оказват силно въздействие върху стомашно-чревния тракт, което може да бъде смекчено единствено от храната. Освен това в периода на лечение с антибиотици и две-три седмици след него в ежедневното меню задължително трябва да присъстват киселомлечни продукти, богати на бифидокултури. Широко разпространено е мнението, че при простудните заболявания на всяка цена трябва да се консумират поливитаминни препарати. Всъщност особена нужда от тях няма. Необходимото количество витамин С може да се набави със споменатите напитки – чай с лимон, сок от боровинки или под формата на таблетки.

Противогрипните ваксини

Отношението към ваксинациите не винаги е било еднозначно. Всъщност единствено ваксините позволяват да се създаде имунитет към конкретно заболяване. По своята същност те представляват имунни препарати, а самата ваксинация-имунокорекция. В повечето случаи ваксините не предизвикват сериозни странични действия, за сметка на това могат да спасят живота и здравето на човека. От всички простудни заболявания, съществува единствено ваксина срещу грип. Витамините, адаптогените, закаляващите режими, както и останалите полезни процедури безспорно укрепват здравето, но не са достатъчни при наличието на сериозен здравен проблем, с който имунната система не би могла да се справи. В такива случаи по-добре медицинско лице на подбере най-удачния за конкретния организъм имунен препарат.

 

От извора на природата
Лечение, чрез дишане

Човек може да прави опити сам да се лекува чрез дишане. Ако ви боли глава, стомах или имате общо неразположение, правете сутрин, пред обед и преди вечеря по 12-13 упражнения за дишане. Ако не сте упражнени в дишането, правете по шест упражнения. Всяко вдишване, задържане и изпущане на въздуха представя едно упражнение. Значи шест вдишки, шест задържания и шест издишвания правят шестте упражнения. Като правите тези упражнения, умът трябва да бъде концентриран. Когато дишате, диафрагмата трябва да се вдига и спуска, да се свива и разширява. Една от причините за сърцебиенето, задуха и някои гръдни болести се дължи на изместване на диафрагмата от естественото положение. Ако диафрагмата се повдигне по-високо, отколкото трябва, дробовете и сърцето се притискат и не действат правилно. Като поема човек дълбоко въздух, дробовете се напълват с въздух, натискат върху диафрагмата и тя се връща на мястото си, заема определеното си място.

Предпазване от респираторни заболявания

По време на грипна епидемия най-бързият “обмен на вируси” се осъществява при контактите между хората на работното място, градския транспорт, учрежденията и институтите, на улицата и в магазините. Така например в пиковете часове на деня най-често здравите, които отиват на работа и болните излизащи от поликлиниките застават един до друг в превозните средства. Почти е невъзможно в такъв момент някой да не се разкиха, да не започне да подсмърча или пък шумно да се разкашля. Резултатът е, че след ден-два с неудоволствие се установява, че и този път не сте подминат от грипа. Как да се предпазим от инфекции. Има ли начин да се намали риска от евентуално заразяване на местата, където по принцип се събират повече хора. Тъй като заразяването най-често се извършва през лигавицата на носа, по която се настаняват вирусите, намиращи се във въздуха е добре преди всяко излизане да се намазва вътрешната част на носа с боров вазелин, специален балсам против студ или детски крем. Добре намазаната носова лигавица става невъзприемчива към вируси. Те умират още преди да успеят да проникнат по дихателните пътища.

Добре е да се избягват прашните места. Най-много вируси се крият именно там. Добре е да си носите кърпичка намокрена в екстракт от лавандула, пелин или бяла ела. Периодически тя трябва да се доближава към носа, особено, когато някой до вас се разкиха или започне да кашля. Летливите вещества, съдържащи се в тези екстракти убиват микробите.

Докато се пътува в градския транспорт е добре да държите в уста коренче от карамфил или коричка от портокал или лимон. Те предпазват от вирусните елементи, попаднали в носоглътката. Избягвайте да пипате носа, бузите или очите, докато сте сред много хора. Веднага след като се приберете измийте ръцете си със сапун.

Всяка сутрин изпивайте по една чаша сок от портокал или грейпфрут. Вечер пък може да си хапвате по една скилидка чесън или дори лучена салата. Така се подсилва имунната система и се увеличават силите, борещи се с проникналите в организма микроби.

Добре е да се избягват всякакви контакти с “простудени” колеги в службата или приятели на обществени места. Въпреки, че съществува голяма група работохолици, които предпочитат да демонстрират своето трудолюбие и винаги пристигат съвършено болни на робата, допринасяйки единствено за бързото заразяване на всички останали.

Ако обаче въпреки предпазни мерки, сте установили, че все пак инфекцията не ви е подминала, веднага след като се приберете у дома направете гореща вана или душ и изпийте таблетка аспирин и 2 таблетки аспирин С. Преди сън си пригответе топло мляко с мед и изяжте само една лъжичка мед без нищо в добавка. Всичко това ще ви помогне на другата сутрин да се събудите бодри и здрави и най-важното без притеснения за грип или евентуална простуда.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите