Гост на вечеря

Дата: 
неделя, 4 May, 2014
Категория: 

Има гости и гости. Понякога те са възпитани, любезни, просто се чувствате идеално в компанията им. Иде ви дори да ги поканите да преспят у вас. Но има и една група досадници, капризни и невъздържани-тези, на които не можеш да угодиш и които на всичкото отгоре забравят, че са дошли за малко.

Как да ги различим? Как да се отнасяме с тях? Как да запазим хладнокръвие?

Ще започнем с портрета на идеалния гост-той идва винаги навреме, с букет уханни цветя. Той е особено забавен, разказва приятни вицове, разведрява атмосферата, но и умее да изслушва. Той омайва с чара си и с вниманието, което отделя на всеки от семейството. Дискретно ви предлага услугите си и вие спокойно можете да му се доверите. Ще се включи дори и с мъдър съвет или практически умения в приготвянето на ястията. Единственото неудобство при него е, че е много търсен и трябва да го поканите три месеца преди събитието.

Обратната страна на медала (или на идеала) са гостите, които още след пристигането си ви карат да съжалявате, че сте ги поканили. И понеже не е възпитано светкавично да ги изхвърлите, да видим на какви “карикатури” можете да се натъкнете.

ТВЪРДЕ ИНТИМНИЯТ ПРИЯТЕЛ

Той пристига с празни ръце и почти цял час преди обявения за посрещане. Дошъл е по-рано просто защото е скучаел в службата си или се е чудил как да уплътни времето. Още от вратата хвърля палтото и чантата си, където му попадне. Успокоително ви подхвърля: “Не се занимавай с мен. Няма да ти досаждам”. Сяда смело на един на един кухненски шкаф и дори на пералнята и започва да чете вестник, като едновременно с това напада петифурите, предназначени за гостите. След малко отваря хладилника и пита небрежно: “Случайно да имаш нещо соленичко за хапване?” а през това време вие жално проливате сълзи над килограмите лук за салатите. Предлага услугите си да приготви питиетата, но залива целия бар и разсипва кубчетата лед по килима. Докато сервирате десерта, отново лекичко подпитва: “Днес няма ли кремче с кафето? Свикнал съм с този завършек на вечерята”. Преди да сте сервирали кафето, той вече се е изнизал под някакъв важен претекст. Съвсем нормално е, след като вече от 6 часа ви виси на главата!

ГИПСИРАНАТА ДАМА

Тя като че ли за всичко трябва да иска разрешение. Пристига точно навреме и ви заварва все още с домакинска престилка и по пантофи. Започва да се изчервява и извинява. Ако ви носи цветя, то те са изкуствени. Но иначе изглеждат истински. По време на аперитива държи здраво чашата си, на ръба на канапето и като че ли страшно много се интересува от системата на закачване на пердетата ви. Попитате ли я: “А ти какво правиш? Как живееш”, тя смирено придърпва полата на коленете си и отговаря: “Нищо особено, както винаги”. След обилното ядене и пийване, по време на десерта, дамата става неузнаваема. Очите й блестят, прави намеци на мъжете, не спира да говори и дори в края на вечерта с много въображение започва да ви гледа на кафе или на ръка. Забравя да си тръгне и едва в 3 часа сутринта я набутвате почти насила в едно такси.

ЦАРЯТ НА ПРОВОКАЦИИТЕ

Той винаги идва с половин час закъснение, леко пийнал. Но за да не го укорявате, ви носи три бутилки от любимото ви вино. Още от началото започва да клюкарства, първо лекичко, фриволно, а след това с повече пикантни детайли. Веднага се настанява до най-красивата дама и започва да я омайва. На висок глас обсъжда кои са по-добри в леглото: ориенталките или западнячките. След вечеря отказва кафето и минава директно на коняка. След което изведнъж предлага партия покер.

ГРАНДОМАНЪТ

Той пристига с малко закъснение, но ви се е обадил от мобилния си телефон, че ще дойде и че не трябва да се притеснявате. Имал е важна среща с важна клечка, след което лично министърът (или някоя друго важна особа) го е повикал и т.н. По време на аперитива без никой да го е попитал ви изяснява из основи същността на борсовите операции. Всички го слушат с пръст в уста, особено невежите. През цялата вечер той непрестанно спряга чуждици и съкращения и от време на време щраква с пръсти. За по-голяма убедителност. А когато сервирате кафето, нещо започва да пищи във вътрешния джоб на сакото му. Той пита дали може да използва телефона с вид на съзаклятник. И добавя с привидна нотка съжаление: “Вярно, че все още нямате факс”.

НАТРАПНИКЪТ

Тази личност идва винаги, когато най-малко го очаквате. И тук не става въпрос изобщо за вечеря, обяд или утрин. За този индивид, всяко време е подходящо за ненадейна визита. Обикновено търси половинката ви, уж по много важна делова работа, но ви сварва или точно когато решавате да си боядисате косата, или простирате прането на простора. От учтивост му предлагате кафе или нещо по-силно в зависимост от времето. Отначало той отказва под претекст, че времето му е ценно и е тръгнал по задачи. Все пак от куртоазия приема предложената му напитка. И от сядането му на подходящо място, започват вашите малки кошмари, защото без да искате научавате всички проблеми, които лицето има в семейството или в службата си, за световните катаклизми и за това каква нова кола си е купил съседът му. Вие се усмихвате глупаво и кимате с тактично с глава. Точно когато натрапникът си поглежда часовника и вие вътрешно се обнадеждавате, че края на това мъчение се вижда, гостът ви сюрпризира, че е по-добре да покани жена си и детето си и да изчакат завръщането на съпруга ви. Вие деликатно се опитвате да отложите това мероприятие като споменавате, че най-вероятно съпругът ви ще закъснее днес, но той ви успокоява, като заявява: “Е, нали все пак ще се върне довечера? А пък ние през това време ще пийнем нещо за негово здраве!”

ПРИЯТЕЛКАТА

За нея се приема, че вашия дом е и неин и не важат правила. В общи линии все пак се чувате по телефона и след като откажете да излезете с нея на кафе, тя решава че щом имаш домашна работа е по-добре тя да дойде и да даде своя принос в общата дейност. Обикновено не оставя да й сервираш или да й правиш кафе, защото отдавна тя е запозната с цялата покъщнина и знае всяко нещо къде се намира. Разбира са да помощ по изчистване на прозорците и дума не може да става, защото дори у дома ги чисти съпруга или децата, нали разбираш има алергия към някои препарати, а пък ти използваш точно тези, които са най-нездравословни за нея. В замяна на това приятелката ти служи вместо радиоприемник. В някои случаи дори, ако се вслушаш можеш да й отчетеш някакъв артистичен талант, така умело си преправя гласа, когато говори за колежката си или за съседката от етажа. Лошото е, че се опитваш да отговаряш поне до някъде на поставените и въпроси, а в промеждутъка до следващия си мислиш дали ще успееш да свършиш още куп неща у дома, да прибереш детето от детската градина и да сготвиш поне едно прилично ястие за вечеря. В най-добрия случай, предлагаш да напазарите заедно и си щастлив, ако успееш да се разделиш с приятелката си пред магазина.

РОДНИНИТЕ

За тях е важно на всяка цена да ви се обадят, ако идват отдалече или да ви изненадат, ако живеете наблизо. И в двата случая, обаче никой не ви пита дали имате възможността или желанието да ги посрещнете. Предполага се, че щом сте кръвни рода трябва да хвъркате от щастие, че някой от роднините ви ще благоволи да ви отдели от ценното си време и да ви удостои с присъствието си. След оглед и поредната критика за това как трябва да поддържате дома си и да възпитавате децата си, те ви засипват с излишни съвети за нов тип ястие или нова плетка. Предполага се, че роднините по всяко време трябва да бъдат нагостени и вие по силата на тази традиция се втурвате и се чудите как да лавирате със семейния бюджет, за да купите от най-доброто, нетлъсто месо, защото нали знаете, че мазното съдържа холестерол. Ако пък имате нещастието роднините ви да пътуват, откажете се от надеждата, че ще си тръгнат скоро, а ми по-добре вземете походното легло от съседите докато е време, защото при толкова дълга разлъка, ще е просто кощунство, ако роднината ви понечи да си тръгне, преди да ви е разказал за всички, които скоро не сте видели и за всичко, което предния път е пропуснал да ви каже. И ако имате щастието по някое време гостът ви да се измори и да се прозине, не губете време и му кажете: “Много ми е интересно. Колко се радвам, че се виждаме. Надявам се, че на сутринта ще ми разкажеш за Еди-кой си...” И когато все пак уморени си легнете и вие, все пак си спомнете какво обича да закусва родственикът ви, защото ще ви се наложи да станете твърде рано, за да му направите банички по панагюрски или да му изпечете сандвичи с шунка и яйца.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите