Френското (българско) кисело мляко

Дата: 
понеделник, 5 May, 2014
Категория: 

Наскоро си купих кисело мляко. Това, разбира се ми се е случвало и друг път, но специално в този случай попаднах на Данон фамилия. Тъй като цялата серия на Данон има много силно присъствие по медийните реклами, аз по своему бях очарован от възможността да стана равноправен член на многобройното световно общество, консумиращо продуктите на Данон. Тъй като не съм специалист по технологиите на производство на кисело мляко, не съм в състояние да оценя компетентно и по достойнство величието на серията Данон и превъзходството й над другите прости български кисели млека. Като аматьор-консуматор обаче, не успях да отбележа някакви вкусови разлики и предимства. Този факт не говори добре за моите интелектуални заложби, но все пак признатото невежество е половин невежество (ако мога да се позова на известната мъдрост за признатия грях).

Пиша това, не за да правя анализ на фирмите-монополи или млекопреработвателните компании, а поради факта, че след като изконсумирах споменатия продукт, преди да изхвърля кофичката (разбира се съобразно всички еко-нормативи, описани на упоменатата кофичка), прочетох върху нея едно много ласкаво обръщение към редовия консуматор, лично от изпълнителния директор на Данон-Сердика АД. Привеждам го цялото, така както успях да го прочета:

--------------
DANONE
Фамилия™ прясно краве мляко, пълномаслено 3%

Драги приятелю,
Прясно мляко Данон Фамилия е произведено със специална грижа за здравето на теб и твоето семейство.
Ние подбираме сурово мляко от най-добрите млечни райони на България и от най-добрите ферми, отговарящи на европейските стандарти за хигиена и световно известната система за контрол на качеството “Данон”. Тази система включва над 600 анализа всеки ден, които гарантират свежия вкус, натуралността и чистотата на продукта.
Лично гарантирам, че в този продукт не се добавят консерванти, сухо мляко и други вещества, които биха променили неговия естествен вкус и затова е много полезно за растежа на децата.
Внимателната обработка на млякото и използването на най-модерна технология запазват в него всички полезни ензими, витамини и минерали, необходими за вашето здраве.
Нашето пълномаслено прясно мляко е с чудесен натурален вкус и е готово за директна консумация.
Пий го със здраве!
Генерален директор
на Данон Сердика АД

-------------------

 

Ще си позволя непрофесионалния коментар, върху гореизложеното послание.

 

“Прясно мляко Данон Фамилия е произведено със специална грижа за здравето на теб и твоето семейство.”

Изключително ласкаво!!! Винаги е добре да знаеш, че някой мисли за теб и е вложил специални грижи за твоето здраве (и на твоето семейство) в точно определената кофичка, която ти ще си купиш, и съответно е изпратил точно тази кофичка на точната бакалия, откъдето да си я закупиш. Защото, само като си представя, че можеше моята кофичка да попадне в някой магазин в Каспичан!!! Как ще се добера точно до този магазин, за да си я доставя? Но… при тези специални грижи, такъв вариант е разбира се изключен.

“Ние подбираме сурово мляко от най-добрите млечни райони на България и от най-добрите ферми, отговарящи на европейските стандарти за хигиена и световно известната система за контрол на качеството “Данон”. Тази система включва над 600 анализа всеки ден, които гарантират свежия вкус, натуралността и чистотата на продукта.”

С първата част от това послание мога да се съглася, тъй като не са ми известни никакви европейски стандарти, отнасящи се до хигиена на млечни райони и въобще си нямам понятие за хигиенните стандарти на фермите. Предполагам, че не би трябвало да се различават съществено от тези на кварталната шкембеджийница.

Относно световно известната система за контрол на качеството “Данон”, отново изпадам в същото срамно положение на грубо невежество. Една толкова световно известна система, и само аз – един единствен невежа от една никому известна балканска държава, не само че не знам нищо за нея, а даже и до този момент не бях подозирал, че съществува!!! Толкова ме е срам, че се чудя как най-бързо и ефикасно да потъна в земята… И, забележете, тук става дума за система, включваща над 600 анализа дневно!!! На това може да завиди и “Лукойл Нефтохим”, защото едва ли на територията на цялата рафинерия се правят повече от 500 анализа дневно! Единственото успокояващо е, че не е уточнено, дали става дума за 600 различни анализа или за един анализ, който се прави 600 пъти. Ако е вярно второто, това значи, че Данон преработват малко над 600 гюма мляко дневно, което не ги поставя много над коя да е селска мандра. Разбира се, възможно е и да се правят проби над 600 произволно избрани гюма, а резултатите гарантиращи свежия вкус, натуралността и т.н. да се усредняват и екстраполират и над останалите продукти. Лошото е, че постановките на тази световно известна система са фирмена тайна и нямаме никакъв начин да научим истината, освен ако не прибегнем към фирмен шпионаж.

“Лично гарантирам, че в този продукт не се добавят консерванти, сухо мляко и други вещества, които биха променили неговия естествен вкус и затова е много полезно за растежа на децата.”

Не знам защо, но тези гаранции ми звучат като гаранциите на царя, свързани с прословутите му осемстотин дни. Склонен съм да вярвам, че господин изпълнителният директор на Данон лично никога не е добавял консерванти и прочие вещества в млякото, така както съм и убеден, че никога изпълнителният директор на Лукойл-Нефтохим лично не е добавял катализатори за оптимизиране на химичните процеси в нито едно производство в рафинерията. Относно естествения вкус на киселото мляко – едва ли вече някой го помни какъв е бил. Силно съм учуден обаче от връзката между недобавянето на консерванти и растежа на децата!!! Това направо си е тема за докторска дисертация! Аз например до този момент не знаех, че когато в края на зимата сложим малко натриев бензоат в киселото зеле, за да не се вмирисва допълнително, това спира растежа на децата. Синът ми в момента е 190 см., и ако не бях имал глупостта да добавям консерванти в маринованите камби и туршията, сега сигурно щеше да е над 220 и с гордост щях да го изпратя за баскетболист в NBA!

Позволявам си една препоръка към другите непросветени млекоконсуматори – ако ви се струва, че децата ви израстват на височина, не си мислете, че това е вследствие на известния процес на акселерация. По-скоро забранете им най-категорично киселото мляко Данон – ако някога все пак им се прииска мляко – има толкова много други недобросъвестни производители, които не правят по 600 анализа дневно, но пък за сметка на това тъпчат млякото си с всевъзможни консерванти и прочие.

“Внимателната обработка на млякото и използването на най-модерна технология запазват в него всички полезни ензими, витамини и минерали, необходими за вашето здраве.”

Това, че млякото се обработва внимателно е добре, но аз лично под термина внимателна обработка разбирам, че внимателно се прелива от един съд в друг или, че се внимава при пълненето на кофичките, в резултат на което по-малко мляко се излива на земята, с други думи процента на загубите се намалява, което води до повишаване на икономическия ефект. Всичко това, както казах е добре, но аз лично не чувствам особена заинтересуваност спрямо счетоводния баланс на Данон-Сердика АД.

“Нашето пълномаслено прясно мляко е с чудесен натурален вкус и е готово за директна консумация.”

Това е изключително полезен съвет, защото не е изключен варианта, някой некомпетентен да вземе първо да го вари или пържи, преди да започне да го яде. Ще отбележа за пълнота, че е пропуснато да се укаже как точно трябва да се отвори кофичката – отгоре или отдолу, как да се консумира млякото – с лъжица или вилица или трябва първо да се разклати и може направо да се пие (от рекламите които съм гледал, се опасявам да не ми се забие лъжицата като меча на крал Артур и после да се чудя как да я извадя), дали трябва млякото да се сипва в купичка или може и направо от кофичката и т.н. и т.н. все полезни съвети…

 

P.S. Може много да се коментира и то не само по въпроса за киселото мляко, стига само човек да си няма друга работа, освен да си чеше езика. По-важното е да се замислим, ние всъщност българи ли сме? Защото такава е ситуацията и с българската роза, и със сиренето ако щете, а защо не и с българската авиация, Булгартабак, БТК и пр. и пр. Списъкът може да се продължи, но това всъщност няма особено значение. Един ден ще се събудим американизирани англо-франкофони, равноправни членове на Обединена Европа и Република Турция, забравили език, род и култура, русофоби и българофоби, а и не знам какви още фили – може би на Кот д’Ивоар. И къде си отче Паисий, да се обърнеш в незнайния си гроб и да викнеш още веднъж: “О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се назовеш българин?!”

 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите