“За Сицилия се плаче три пъти” на Ива Димитрова

Паолина Иванова за романа на Ива Димитрова “За Сицилия се плаче три пъти”.
Дата: 
петък, 8 September, 2023
Категория: 

Здравейте, четящи!

Представям ви “За Сицилия се плаче три пъти” от Ива Димитрова, която е и издател на книгата.

Историята ни запознава с Лаура, младо и борбено момиче, свикнало само да се грижи за себе си. Тя напуска България в преследване на мечтата си, която я отвежда в гр. Трапани в Сицилия. Там тя се потапя в културата, вкусовете, традициите, историята и се влюбва в това райско място.

Смятам, че всеки ще научи по нещо интересно за Сицилия и ще иска още и още, тъй като това е едно невероятно място, приканващо със своята история и красиви градове.

Ахх, колко много фундаментални въпроси поставя написаното от авторката! Наистина бях изненадана от стила на писане и с каква лекота са представени събитията и отделните пътища, които се появяват пред героинята.

В основата на историята според мен е постигането на вътрешното щастие и преоткриване на себе си, което реално се оказва трудно, защото сякаш някъде по пътя ние се губим в едно ежедневие, изпълнено с изисквания и очаквания какви трябва да бъдем и забравяме за нашите мечти и какво ние искаме. Тук ставаме свидетели именно на това какво се случва, когато изберем да следваме нашите желания.

Главната героиня рискува и отпътува за град Трапани, който бързо се превръща в неин дом. И да, тя е разяждана от страхове и съмнения, но любовта към това място не само я крепи, но я зарежда по начин, който малко хора биха разбрали.

Много ме впечатлиха по-дълбоките послания за любовта. Тук имаме различни видове любов – към себе си, към човека до нас и не на последно място към заобикалящата ни среда. Оказа се, че хармонията между тези три вида любов е по-важна, отколкото си даваме сметка. Любовните трепети на Лаура са урок не само за нея, но и за всички нас читателите. Какво може да научим от нея обаче, ще оставя сами да разберете, когато четете историята.

Хората сме толкова различни и съм сигурна, че на въпроса можем ли да намерим нашият дом далеч от родното ни място, отговорите ще са многобройни, но именно в това е красотата на живота. Това може да очаквате от тази книга – поставяне на важните и смислени теми в нашия живот, представени по един запомнящ се начин.

----------------
Ийва (Ива Димитрова), “За Сицилия се плаче три пъти”, изд. “И.Д.”, С., 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите