“За глътка въздух” на Даниела Паскова

Паолина Иванова за романа на Даниела Паскова “За глътка въздух”.
Дата: 
понеделник, 28 August, 2023
Категория: 

Здравейте, четящи!

Представям ви “За глътка въздух” от Даниела Паскова, издава “Книги за всички”.

Историята ни среща с двама души, които всячески се борят за своето щастие. Млад лекар с обещаващо бъдеще и една художничка ще се изправят пред много препятствия и тежки спомени, за да се опитат да съхранят намерената топлина и любов помежду им.

Какво ще се случи, когато минало и настояще се сблъскат за човек, поел по грешния път и превърнал се в престъпник?

Още в началото искам да поясня, че това е тежка история, свързана с насилие във различни форми (физическо и психическо).

Събитията са разказани главно през погледа на трима от героите, макар че се появяват няколко кратки глави, разказани от други персонажи.

Книгата е много въздействаща и се насочва към теми, имащи голям отзвук през последните години, даже и в момента.

Харесвам как е описана първата среща между двамата главни герои Виктор и Мая. В тези редове ние се запознаваме и с двамата едновременно и някак си според мен тези първи трепети дават една надежда за бъдещето, която ни крепи през последвалите събития.

За първи път срещам книга, в която се описва и обръща внимание на Ковид пандемията, пред която бяхме изправени. Единият мъжки персонаж е лекар и описанието на това, какво се случва в обикновена болница по време на пандемията, намерих за не само интересно, но и много подробно. Личи си, че авторката е направила щателно проучване.

Главната героиня Мая е израснала по домове и тези преживявания я белязват за цял живот. Въпреки нещастията, които биха сломили повечето хора, тук се набляга на вътрешната сила и способността да оцеляваме, дори и в най-тежките ситуации.

Най-трудно за мен бе да чета през гледната точка на третия герой, който е и насилникът. Първоначално смятах, че неговата история ще е отделена от тази на другите герои, но с изненада установих, че сюжетните линии са преплетени. С голяма доза тъга и гняв четях събитията, разказани от него.

Радвам се, че авторката е решила да избягва прекалено графичните описания в някои определени сцени.

Смятам, че книгата ще породи много дебати не само за насилието, но и разговори, относно опазването на собственото здраве.

Според мен това, което може да извлечем от цялата история е, че дори и в най-мрачните моменти има светлина и ако се борим, имаме шанс да излезем от спиралата на насилие и да живеем щастливо.

----------------
Даниела Паскова, “За глътка въздух”, изд. “Книги за всички”, С., 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите