Визия за Асоциация на бургаските писатели (от Иван Сухиванов)

Предложената от Иван Сухиванов Визия за Асоциация на бургаските писатели цели обединяването на многобройните Писателски дружества и пр. Писателски сдружения в Бургас в единна Асоциация, в която всяко едно сдружение да запазва своя облик и същевременно получаването на нова идентичност на една бъдеща Писателска общност в града. Публикуваме "Визията" без редакторска намеса. (Меридиан 27)
Дата: 
неделя, 5 October, 2014
Категория: 

ВИЗИЯ
на Иван Сухиванов за Асоциация на бургаските писатели

 І. Общи положения:

1. Писателите в Бургас могат да създадат Асоциация, която да защитава авторските им права, тоест на профсъюзна основа.

2. Уравниловка между отделните автори не бива да има, това ще бъде псевдодемокрация, освен това води до болшевизъм.

3. Важен е въпросът за представителството – основна причина досега за крамолите, интригите, некомпетентните решения , и пр.

4. Активността не бива да се спъва, тоест винаги ще има по-активни членове. Не без значение е качеството на литературната продукция на даден автор, тук равнопоставеност не може да има.

5. Личният живот на авторите неприкосновен, както и свободата на словото и инакомислието, като същностна черта на писателската личност!

Първо: Да се изясни въпроса, дали дружествата губят идентичност. И ако я губят – как ще се вземат общи решения, на база на какво представителство и легитимност?

Второ: Да се изясни ситуацията с досегашните дружества – първо с писателските, сетне с разните клубове по интереси. Нерегистрираните на територията на бургаска община да се отстранят. Също така дружества с неактуализирани съдебни регистрации, без устав, УС, нотариални покани за изборно събрание, и пр. Да се види какво да се прави с членството автори, които не живея на територията на общината. Освен това да се даде право на индивидуално членство в Асоциацията, като индивидуалните членове също да излъчат свой представител в експертната комисия.

Трето: Да се изяснят правомощията на Експертната комисия към общината, как ще се избират членовете и, мандатност и т.н. – например: как ще се определят номинациите за Златен пегас и т.н. Асоциацията неминуемо ще засегне досегашните статути на литературните награди, общината също да каже до каква степен ще има намеса, надяваме се безпристрастна.

Четвърто: Членовете на Асоциацията да имат право да членуват в национални творчески съюзи, но да нямат право да ги представляват. Има се предвид СБП, Сдружение на БП, Съюз на свободните писатели и пр., чийто седалища са в София.

Преки предложения:

1. Да се създаде Комисия по етика, жалби и пр.

2. Да се приемат нови членове на Асоциацията с трима гаранти, с минимум 1 издадена книга или активно участие в печата, удостоверявано от автора със списък на публикациите;.

3. Да се въведе възрастово ограничение за участие в комисии, до 75-80 г.

4. Членове на Асоциацията не издали книга през последните 10 години да нямат право да попадат в комисии.

5. Да се обособят три секции – поети, белетристи и литературни критици.

Предлагам Асоциацията да има Управителен съвет, който да се избира. А в рамките на УС да се излъчва председател на ротационен принцип за 1 година. Да се определят и правомощията на УС, как ще се приемат нови членове и пр. До се премахнат всякакви форми на почетни председателства, пожизнени почести, литературни началници и пр.

Нота бене: Секцията на критиците, като най-компетентна – да предлага ежегодните литературни докладчици, задължително външни хора, които след това да се прогласуват. Това ще помогне да се избегне досегашния хаос.

Освен това Художествен съвет, състоящ се от представители и на трите секции, поети, белетристи и критици.

Да се избере говорител на Асоциацията, който да общува с медии, община и т.п.

Трябва да се създаде Комисия по приема на членове на Асоциацията.

Да се назначи на половин щат отговорник за музея на Христо Фотев, който да има отношение към литература.

30 септември 2014 г.
гр. Бургас

Коментари

Първо да уточня, че написаното по-долу представлява лично мнение.
И така - ще учредяваме Асоциация на Бургаските писатели. Което значи? Ами автоматично отпадат живущите извън територията на Община Бургас. Членството според мен може да бъде само и единствено ЛИЧНО. Нека си функционират дружествата, нека си председателстват Председателите, кой им пречи? Единственото възрастово ограничение може да бъде само определената възраст от закона - лицето трябва да е навършило 18 години, за да взема самостоятелни решения. (Всичко друго може да се атакува в Съда) И вече след гласуване на предварително публикувания Устав, на самото Учредително Събрание, ще се предлагат съответно ограничения, непротиворечащи на ПРАВНИТЕ НОРМИ в съществуващото законодателство.

Разбира се, че е лично мнение - но и мнение, отразяващо вижданията на едно от множеството писателски дружества в Бургас.
И нали всички говорим за "прозрачност"? Нека и представителите и на другите писателски сдружения, а и писатели, и всички заинтересовани, представят своите визии - и когато евентуално се пристъпи към учредяване на тази Асоциация, учредителите да са запознати с всички предложения и да може да се приеме най-правилната и обмислена стратегия.

Да се проверят и списъците на дружествата за де факто мъртви души. Примерно пожизнения председател Бубалов е предложил някой си П. Роптамски - някой да е виждал този човек лично? Не. Енгелизов, също с 4-5 мандата, през които не свърши нищо и затова хората му го парясаха, някой да го е виждал на писателско събитие? Докато такива хора се тикат напред обединението ще е мираж.

Комисията по етика да санкционира такива, които системно провокират писателите по медиите - като Емануилиду. Тя не е писател и няма място в асоциацията.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите