Виолета Асьова представи своя сборник разкази “С вълчи вой по петите”

Дата: 
събота, 10 March, 2018
Категория: 
Виолета Асьова (вляво) отговаря на въпросите на Станислав Марашки

Виолета Асьова представи своя сборник разкази “С вълчи вой по петите”

Виолета Асьова, член на Конфедерация на българските писатели – клон Бургас, зарадва приятели и почитатели със сборник разкази, озаглавен “С вълчи вой по петите”. Премиерата на книгата се състоя на 09 март 2018 г. в Културен център “Морска казино” в морския град и премина под формата на богато мултимедийно събитие, облагородено от три видоеклипа на водещия Станислав Марашки, чрез които бяха илюстрирани разказите “Горан и Вълчан”, “Копанките” и “Сабята”.

Виолета Асьова е била учителка в Жеравна, един град в който ако имаш какво да кажеш с проза или стих, непременно ще го направиш. Там тя пише стихове и първата си книга “С вълчи вой по петите”. Подготвя за издаване и поетична книга, а, както тя сама твърди: има идеи и за още проза.

Събитията и хората я вълнуват и това личи в нейните разкази. За един от тях Виолета говори с особено вълнение. Той е последен в книгата, но първи в душата и. Нарича се “Сабята” и бележи завинаги историята на нейния род. Най-важното в него са една сабя и фактът, че има справедливост. Историята започва тъжно, защото прабабата на Виолета получава сабатя на мъжа си, загинал на фронта през 1912 година.

“В днешната епоха на все по-засилващо се господство на изкуствения интелект, когато самоуправляващи се трактори в Япония заместват селскостопанските работници, а предсказанията за победоносен поход на машините над човечеството са на път да се сбъднат само след тридесет години, позабравеният свят на Виолета Асьова, изпълнен с тучни ливади, девствени гори и кротки стада, е една необходима антитеза, която извисява и спасява” – каза председателят на Конфедерация на българските писатели Станислав Марашки.

А според Гергана Цонева (“Грамофона”) “Книгата на Виолета Асьова “С вълчи вой по петите” ще ви заинтересува от заглавието до последния ред. И за това си има причина. Тя не е просто сбор от разкази. Между тях има една невидима връзка, която е посветена на рода на авторката. Спомените от детството, историите на нейните баби, буквално я преследват. Съзнанието и има нужда да се освободи от тях. Това става възможно само с написването на тази книга. ”

Мнения на писатели за книгата бяха прочетени от Теодор Касабов, Петко Василев и Венета Ташева, а шоуменският рефлекс на певеца-композитор Захари Чернев прониза от край до край едно изказване, което повдигна градуса на настроението и вля оптимизъм в сложната проблематика на премиерата.

------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите