Роуз, вълшебната... кръстница на Екатерина Капрова

Споделено от Динко Динков за сборника с разкази на Екатерина Капрова “Роуз Вълшебната ми Кръстница”, на премиерата на книгата.
Дата: 
сряда, 24 April, 2019
Категория: 

Щастлив съм, че с Ваньо Вълчев имахме възможността да представим дебютната книга на Екатерина Капрова “Роуз Вълшебната ми Кръстница”, която излиза с подкрепата на Литературния клуб към Народно читалище “Фар – 1946” в издателство “Либра Скорп”. Сборникът с разкази е илюстриран от художниците Никола Христов и Стефан Димитров, а Петя Станева и Денчо Михов са направили вълшебство, при което образите от страниците оживяват и неусетно ни примамват и въвличат в чудния свят на едновременно наивистична и тъжна, по детски чиста и невинна, но и дълбоко драматична приказка за кръстницата орисница и нейната избраница.

Екатерина Капрова е родена на 16 април 1969 г. в Бургас, но както разбираме от уводната част “Автобиография”, празнува рождения си ден до 20-ти април, защото нейна отличителна черта е колебанието, за което – категорично – вината носи майка й. Тази вина е снета в края на книгата с пречистващата сила на майчината любов.

Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Връзки с обществеността”. Двайсет години работи като журналист в Българското национално радио и е управител на интернет новинарски сайт.

“Роуз Вълшебната ми Кръстница” е вторият разказ в първа част, който ни разкрива героинята като “добра вещица”, която “дава на малките деца само най-хубавите неща – красота, любов, здраве”. Тя не дарява изоставеното бебе на богати хора, а на такива с богата душевност, каквито са Фатима и съпругът й Хюсеин. Така започва историята за Гюла.

Историите са няколко, но те се преплитат и развързват постепенно, а авторът увлекателно повежда читателите в своята съвременна вълшебна приказка за доброто и човешкото, за страданията, изгубеното щастие и надеждата, за да затвори страниците с раждането на Никола, нейния син. Гюлсум пораства и играе главна роля в пиеса, тя е “любимка на махленската аристокрация”. От любовта й с Рангел се ражда дъщеричката им Ясмин, а след поредицата от премеждия всички се завръщат щастливи в къщата на Фатима и Хюсеин.

Втора част ни запознава с бъдещите първокласници: музикалния Кристиян, който мечтае да стане актьор, спортистката Анелия, която обича картините и с увлечената по книгите Калина. Над тях бди Роуз от самото им раждане. Кристиян умира при атентата през 2001 г., Анелия е вече дизайнер, а Калина издава поредния си роман. Следващите герои са брат и сестра, които са били неразделни. Антония не може да прежали загиналия в катастрофа Ангел и се налага Роуз, колкото и да й е трудно, отново да помогне през сънища и скайп.

Трета част е мрачен ден, през който на работното си място Силвия се сблъсква с абсурдни ситуации, причинени от чиновническа упоритост. Лили попада в собствения си ад. В чалготека рокаджийката среща Азис, който се представя за личния й съветник. Лили е убила момчето, с което доскоро са били гаджета, и неговата нова приятелка Ани. Лили се събужда и започва по нов начин да разчита знаците на природата. Йовчо – малкият човек и малкият началник, има над себе си трима по-големи началници. Опитва се да прави кариера с доноси, но неговият ангел плаче, защото човекът не е научил най-важният си урок – да бъде искрен с другите и да казва истината право в очите. Оказва се, че отново зад увлечението на Елина по руси мъже, стои Роуз, която хвърля стрелички по техните снимки. Житейската съдба на Сали и Петър се преподрежда “по разписание”.

Последната част дава отговори на много зададени въпроси в различните истории в нощта преди Водици на Самодивската поляна. Разколебана е вярата в единното божество и разговорът между вълшебниците ни връща към праисторическите времена – при корените на народните поверия, за да си спомним една далечна романтична, почти изгубена хармония – силата на стихиите, на любовта, водата и огъня, на добротата, на майката...

Катерина ще роди сина си, който ще има нова закрилница... Всеки има нужда от своя закрилница, която да дарява обич, а не материални блага, с червени ботушки, с широка усмивка и с чаша кафе, да го посрещне топло и да го прегърне...

Пожелавам на Екатерина Капрова нестихващо вдъхновение за творчество и нови вълшебства, успех на първата й книга и много читатели!

---------------
Екатерина Капрова, “Роуз Вълшебната ми Кръстница”, Бургас, 2019.
---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите