Приказните орисници в “Роуз и други вълшебни кръстници”

За сборника с приказни истории/разкази “Роуз и други вълшебни кръстници” на Екатерина Капрова; от редактора.
Дата: 
неделя, 31 October, 2021
Категория: 

Приказните орисници в “Роуз и други вълшебни кръстници”

“Роуз и други вълшебни кръстници” на Екатерина Капрова е втори сборник разкази – втора част от приказен фрагментарен роман, който вплита различни сюжетни линии в една история, изпълнена с вълшебства и житейски изпитания. На изпитания са подложени любовта, приятелството, доверието... Историите са няколко, но те се преплитат и развързват постепенно, а авторът увлекателно повежда читателите в своето съвременно вълшебство за доброто и човешкото, за страданията, изгубеното щастие и надеждата.

Повествованието се води от невидим разказвач, който ни пренася от човешкия разказ към вълшебния свят на Роуз и младите вълшебни кръстници. Всеки има своя вълшебна кръстница, избира си родителите, получава ангел хранител и съдба. Интересното е, че най-голяма сила притежават кръстниците, които орисват и помагат на своя избраник или го наказват за назидание. Човек има и свободна воля. При грешките, допуснати от свободната воля, се намесват кръстниците. Кръстниците са антропоморфни и донякъде наподобяват древногръцките богове, които живеят, обичат се и враждуват като хората. От техните настроения и личностни битки зависи и развоят на човешките отношения – победи, възходи, загуби и унижения. Романът има ясно изградена рамка и стройна композиция, която оставя възможност за продължение.

Така след въведението следва и първата история, която разказва за петима приятели: Мартин, Сияна, Кристина, Лазар и Станислав. Оказала се измамена в любовния триъгълник с Мартин и Кристина, Сияна остава сама и е изоставена от своята ученическа любов. Решава да напусне страната и отива при сестра си в Египет, като по-късно читателят разбира, че тя се е омъжила там, намерила е щастието и има дете. За всичко това спомага и Роуз. Кръстницата подхвърля вълшебно кълбо и на останалите приятели в България, за да разберат какво се е случило със Сияна.

Втората история е за Горче Гуровски, който се срамува от името си и се прекръства на Георги Гуров. Израснал в бедно селце, успява да учи и да стане студент. От първата му любовна авантюра момичето забременява, но той отхвърля възможността за дете и пътищата им се разделят. По-късно, когато Горче е щастливо женен, Роуз прави така, че Райна, която вече е израснала в кариерата, проверява фирмата на тъста му. Вечерта са на гости в новото семейство на Горче и дълго пазената тайна се разкрива.

После кръстниците решават да влюбят един в друг строител и професорка с несъвместими характери.

В “Мишка” Клара изпада в депресия и Роуз мисли как да я избави. Интересното и посланието в книгата е, че зад всичко стои някаква причина. Така например зад депресията на Клара има история за влюбване в женен мъж, а върху чуждото нещастие не се гради щастие. А от депресията я изважда нещо съвсем необичайно – опитът да улови една досадна мишка. Встрани от човешките драми кръстниците се появяват със своите разговори за мъже, жени, ревност, любов и омраза, като по този начин доизясняват историята и встъпват в следващата. Симеон се влюбва в Маргарита от съседния блок, но постепенно я обсебва и й отнема свободата. Роуз се намесва, разбира се, за да докаже на своята ученичка Стефания, че истинската любов е по-различна, любов към всичко. По Задушница се разкрива връзката между баща и дъщеря. Любовта на капитана пък се оказва илюзорна за Мия, но тя ражда дете от него, което родителите й осиновяват. От натрупаните разочарования и загуби Мия полудява и се обесва... Впоследствие се разбира, че и детето Антон е с вродени аномалии и най-вероятно след смъртта на осиновителите си е останал на улицата и се е превърнал в клошар. Това отключва нов мъдър разговор между кръстниците с разнопосочни послания.

Заключителната част разкрива кукерски обичай, в който по стара традиция се събира данък от населението. За да се оправи проклятието над Бинбаловия род, трябва да се строи черква. На мястото на старата изгоряла черква ще се издигне новият храм на вярата и надеждата...

Пожелавам на талантливата авторка творчески успехи и вдъхновение за написването на нови книги – спасителни храмове на вярата и надеждата!

----------------
Екатерина Капрова, “Роуз и други вълшебни кръстници”, разкази, Б., 2021.
----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите