Проф. Златимир Коларов представи романа си “По тънката повърхност на леда” в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата “По тънката повърхност на леда” на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила “София”, в албанската столица Тирана.
Дата: 
сряда, 10 April, 2024
Категория: 

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата “По тънката повърхност на леда” на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила “София”, в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше голям. На приема, организиран от Почетното консулство на Република България в Албания, присъстваха представители от областта на албанската художествена литература, журналистика, политика и др. Събитието уважиха и представители на българското посолство в Тирана, ръководени от посланика Ивайло Киров. Гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с автора на книгата проф. Златимир Коларов и да научат повече за неговия роман.

Албанският превод е дело на Янка и Милена Селими. Пред Радио България Милена Селими сподели радостта си, че вече има албански превод на творбата на българския професор ревматолог, но също писател и сценарист Златимир Коларов. Процесът на превод обаче не е бил лек: “Да, наистина малко трудно беше, защото аз първоначално си помислих, че става въпрос за любовна история. Един мъж и жена, които се срещат, влюбват се и т.н. но не е така, защото той е един автор, който работи със схема, със структура. Така че беше трудно. Но успях, благодарение на майка ми, с която работим за втори път и много се радвам, че ще имаме издание, в което ще има и двете ни имена. Това е един труд, който е много важен, защото има не много лесна структура.Философският възглед беше много труден за предаване, но албанският читател ще си каже думата.”

На представянето на книгата в Тирана присъства и самият автор на “По тънката повърхност на леда”, който описа начина, по който създава творбите си: “Аз обичам да композирам, не механично да събирам текстове и да ги сглобявам, това си личи веднага. А функционално, логично изградено да композирам текстове според заряда, според случката, емоцията и мястото”- каза в интервю за Радио България проф. Златимир Коларов и сподели усещанията си от срещата с албанската аудитория: “Много обгрижен, с много внимание и много приятелски и топли чувства. Специални благодарности на нашия почетен консул в Република Албания г-н Селим Ходжай, благодарение на когото издадохме книгата. Тя беше преведена, издадена, а сега направихме и една много хубава, богата премиера. Срещнахме се с приятели, хора, които познавам от предишните ми идвания тук.” Д-р Коларов успя да привлече вниманието и на албанската национална телевизия TVSH. А по време на интервюто подари мартеници на двама албански журналисти. “Казах им, че това е традиционна българска мартеница, която се дава в началото на март за късмет. Трябва да я носят и когато видят щъркел за първи път, да я закачат на цъфнало дръвче – тогава ще бъдат здрави и късметлии цяло лято.”

Това не е първото посещение на проф. Златимир Коларов в Албания, но сега е забелязал още повече промени в страната. Вниманието муе привлечено от множество нови строежи, както и големия брой автомобили, което според него говори за добро благосъстояние. Но най-впечатляващото е религиозното разбирателство в страната, където православни, католици и мюсюлмани живеят в мир и любов помежду си.

Д-р Коларов ни каза, че е имал възможност да посети Bunk'Art в Тирана и прави аналогия с отношението към останките от социалистическото минало в България:

“Влязохме в бункера в центъра, Bunk'Art. Нещо, което нашите политици не направиха за мавзолея. Свалиха го, но трябваше да го запазят като част от историята. Има един израз:”Ако ние забравим миналото, рискуваме да го възродим”. Трябва да го помним, но като поука, а не като основа за ненавист. Не трябва да е повод за срам, нито за гордост, а просто един факт, който,осъзнавайки го, ние се издигаме на степени над това, което е било...”

---------------
Златимир Коларов, “По тънката повърхност на леда”, изд. “КЛМН”, С., 2023.
---------------

Засегнати автори: 
Корицата на “По тънката повърхност на леда” на албански език

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите