Небето навсякъде е различно

Дата: 
сряда, 22 February, 2023
Категория: 

Изгряла е месечината,
тъпан и зурна засвирили,
излезли младенците...

Като дете сънувах сън, в който присъстваше образът на четвърт месечина в човешки облик. Докато растях, тази картина постепенно избледняваше в спомена ми. Днес от нея останаха само трохи.

Историята за квартет млади лунатици се разиграва през една вечер в месеца на прасковите, в едно малко градче с наскоро осветена църквичка, в преддверието на Нова Европа. Познавайки се само в минало време, те дори не са си помисляли, че един ден номадската съдба пак ще ги събере и ще ги изправи пред тъмната страна на Луната.

Жак e страстен мечтател, Лени e влюбена до уши, Бил e съперник на Жак, a Тото e този, който желае. Край тях е Бретонович, песът скитник, който най-трезво премерва нежността и гнева върху везните на нощта. С времето, след поредица надреални случки, започват разногласия в компанията, които водят до помисли за изчезването на най-хубавото. Лени флиртува и с тримата, а докато Бил и Тото са под въздействието на дрога и алкохол, Жак се опитва да се обеси върху закачалка за дрехи. Трагедията е предотвратена от лунния сърп, благодарение на неговото изцеляващо излъчване.

Младата луна e битие във фазата на съзряване. Тя e една и съща и в Англия, и във Франция, и в Германия, и в Италия.

Но в моето съновидение, небето под младата месечина беше навсякъде различно. В него неизвестно къде беше морето, и дали изобщо морето съществува. Там всички бяха уплашени от сянката на собствената си сянка. А смъртта беше по-лесна от съня.

Luna prima* – стара муза. Нейната пътека проследява и тази бележка.

-------------
* Латински: “млада луна”.
-------------
Превод на български Наталия Недялкова
-------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите