Национален литературен конкурс “С море в сърцето”, Царево, юли 2016 г. (резултати)

Дата: 
понеделник, 4 July, 2016
Категория: 

На официална церемония, организирана от община Царево, която се проведе на 02 юли 2016 г. в Лятното кино на града, бяха отличени финалистите във второто издание на конкурса “С море в сърцето”.

Конкурсът е организиран от Община Царево, под патронажа на кмета на общината инж. Георги Лапчев. Той има за цел да популяризира литературата на български език, да подпомогне и да съучаства в случването на съвременния литературен процес, като същевременно способства за утвърждаването на гр. Царево на литературната карта на България. Желанието на организаторите е да се популяризира изключителното природно богатство и културата в района, които го превръщат не само в желана туристическа дестинация, но и в място за срещи на изкушените от литературата и от изкуството като цяло.

И тази година участие в конкурса взеха хора с различна творческа, професионална и житейска реализация от България и чужбина. Темата на конкурса провокира утвърдени литературни имена, хора с богата литературна биография, както и много млади перспективни поети и писатели.

Направленията на конкурса са поезия и кратка проза. Конкурсът е явен, а произведенията бяха оценени от компетентно жури с тричленен състав:
Председател – проф. Боян Биолчев, филолог, писател и сценарист.
Членове:
д-р Марина Владева – главен асистент в катедра “Български език и литература” към университет “Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас.
Николай Табаков – писател и издател.

--------------

Резултатите от конкурса

Награди в раздел “Поезия”:
Първа награда: Галина Златева – “Половин луна в коктейлната ми чаша”
Втора награда: Бистра Величкова – “Когато го забравям”
Трета награда: Тони Телаллов – “Отново”

Награди в раздел “Проза”:
Първа награда: Йоана Мирчева – “Синьо”
Втора награда: Пепа Витанова – “Една бременност почти”
Трета награда: Кръстьо Раленков – “Солени дни”

Община Царево издаде сборник с отличени 30 автора в раздели проза и поезия. Сборникът има и електронно издание, което може да се види в сайта на издателство “Либра Скорп”.

--------------

Авторите, заели призовите места, получиха, освен парична награда, така също и грамота, плакет и маслена картина с морски пейзаж от бургаския художник Станислав Лазаров. Тази година бяха връчени и две специални награди от издателства “Анубис” и “Булвест-2000” за талантливите деца от клубовете по художествено творчество към читалище “Дряновска Пробуда-2008” – гр. Дряново и клуб “Светлини сред сенките” – гр. Казанлък.

В приветствените си думи към публиката в Лятното кино, кметът на община Царево – инж. Георги Лапчев, подчерта важността от съхраняване на изяществото на българското слово, благодари на всички участници в конкурса, вдъхновени от образа на морето, и подчерта, че в негово лице талантливите писатели на България имат постоянен приятел, заради което конкурсът ще има своето продължение и през следващата година.

--------------

Снимки: Община Царево

--------------

Към Сборника с номинирани творби от второто издание на Национален литературен конкурс “С море в сърцето”, Царево, юли 2016 г.

--------------

Засегнати автори: 

Коментари

Еба ти компетентното жури, тоя квет акъл няма ли?!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите