Литературна премиера: Таня Мир представи фентъзи повестта “Легенди от Белинташ”

Дата: 
събота, 1 June, 2019
Категория: 
Цветя за авторката на "Легенди от Белинташ" от нейните почитатели

На 30-ти май в Столична библиотека се проведе представянето на втората книга на Таня Мир – фентъзи повестта “Легенди от Белинташ”. Препълнената зала “Вяра” се оказа недостатъчна, за да побере всички, желаещи да присъстват на събитието.

Водещ на премиерата беше Кардам Калчев – режисьор на игралния филм “Откритие”, заснет по едноименната дебютна книга на Таня Мир – “Откритие”.

Кардам Калчев представи авторката и направи кратко въведение в сюжета на “Легенди от Белинташ” като обърна внимание на факта, че книгата е вдъхновена от реални исторически събития, разиграли се по нашите земи.

След това от името на редктора и издател на “Легенди от Белинташ” – Денчо Михов беше прочетено ревюто на книгата, в което редакторът подчертава, че в книгата си Таня Мир представя напълно завършени образи на историческите личности от онази епоха и кара читателя да се потопи в атмосферата на Древна Тракия. Действието в повестта се развива главоломно, а в края провокира читателската публика да си зададе извечните въпроси за отсяване на категориите за добро и зло.

Според Денчо Михов и във втората си книга Таня Мир остава вярна на стила си – повестта “Легенди от Белинташ”, както и предходната – “Откритие”, е кратка, фабулата – отново оригинална, родна, действието е синтезирано, наситено с изненади и обрати, даже и там, където читателят очаква “праволинейно” развитие на ситуациите. С “Легенди от Белинташ” Таня Мир отново показва умението си да разказва увлекателно, интригуващо, завладяващо... Книгата се чете на един дъх и оставя у читателя въпроси, скрити между редовете, които го провокират да се замисли за стойностните неща в живота.

Ревюто на редактора беше прочетено от актьора, Светлин Къров, който във филма “Откритие” играе ролята на Севт, а в “Легенди от Белинташ” отново се превъплъщава в един от героите на корицата на книгата.

Пред пълната зала Таня Мир призна, че смята, че повече трябва да ценим историята и културата на нашите земи, а писането е нейният начин да допринесе затова. Сподели, че да разкаже “Легенди от Белинташ” я е мотивирало желанието й повече хора да научат за завладяващите събития, разиграли се по нашите земи пред повече от две хилядолетия.

Авторката подчерта, че сюжетът е вдъхновен от историята, но е допълнен от въображението и фентъзи елементите, които се вплитат в творбата.

Според Таня Мир в същината си “Легенди от Белинташ” е история за хора, изправени пред избор. Героите са изтъкани, както от пороци, така и от добродетели, а онова, което ги отличава са решенията, които вземат в трудни моменти. Факт, който с пълна сила важи и за всички нас, в съвремието.

Като илюстрация на казаното до момента, Светлин Къров прочете няколко откъса от книгата. След това пред публиката беше прожектиран трейлъра на игралния филм “Откритие” по едноименната повест на Таня Мир.

Накрая събитието премина към неформалната си част – разговори и възможност за автографи от авторката. Тази част на премиерата протече на фона на музиката на композитора Христиан Иванов.

---------------
Таня Мир, “Легенди от Белинташ”, изд. “Либра Скорп”, 2019.
---------------

Засегнати автори: 
Препълнената зала “Вяра” се оказа недостатъчна, за да побере всички, желаещи да присъстват на събитието
Таня Мир за своята нова книга...

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите