Литературна премиера: Георги Христов представи навръх рождения си ден две книги

Навръх рождения си ден фантастът Георги Христов “почерпи” бургаската публика с две нови книги: “Капанът на времето” (сборник разкази) и “Направление фантастика” (есеистика).
Дата: 
четвъртък, 17 November, 2016
Категория: 

На 16 ноември 2016 г. навръх рождения си ден бургаският писател фантаст Георги Христов “почерпи” почитателите на фантастичния жанр с две новоизлязли от печат книги: “Капанът на времето” (сборник разкази) и “Направление фантастика” (есеистика). Събитието се състоя в Дома на писателя и бе водено от Денчо Михов – управител на издателство “Либра Скорп”, който провидя троен празник – две книги плюс рожден ден и връчи в тази връзка на автора троен подарък – кафе “три в едно”, с което предизвиква усмивката на публиката.

Денчо Михов представи обстойно и двете книги. Похвали редактора на книгата “Капанът на времето” Господин Господинов, като изтъкна, че последният е работил много прецизно, защото ръкописите, стигнали до издателството, били изпипани до съвършенство. Сборникът, разнороден по жанрове, се състои от четири раздела: “Фикция и хорър”, “Криминале”, “Фантастични шеги” и “Други”. “Научната фантастика е издържана в класическия стил – с пътувания във времето, времево-пространствени трансформации и всичко, необходимо за този жанр. В хорър-разказите изобилства с вампири, върколаци, таласъми, караконджули, дяволски изчадия; кръв се лее, кости се трошат... За почитателите на този жанр разказите на Христов са по-добри от сюжетите на холивудските филми” – коментира издателят.

Характерно за разказите на Георги Христов е неочакваният край и липсата на хепи-енд. В тях злото или побеждава, или остава ненаказано, както всъщност е и в живота. Искаше ми се поне един злодей да бъде наказан – ей така, за разнообразие” – добави Михов като накрая определи книгата като едно прекрасно четиво, което си заслужва да бъде прочетено.

Книгата “Направление фантастика” е съвсем различна от първата. “Авторът сподели, че нарича теоретичната си книга “есеистика” от скромност, а всъщност това си е научно-популярна монография, един мащабен труд върху фантастиката изобщо, проследяващ развитието на жанра от древността до наши дни – подчерта Михов. – В книгата има съвети и към начинаещи автори, и към утвърдени писатели-фантасти. Включени са и източни учения, астрологични и нумерологични гадания. Книгата може да се използва и като настолно четиво за това как да си направите руни и да си гадаете, или и-дзин. Тя е изключително полезна за тези, които имат слабост към окултните учения.

Авторът Георги Христов сподели своето виждане за фантастиката въобще: “Фантастика трябва да се пише от млади за млади. Преди 7-8 години казах, че се ужасявам от мисълта, че някой ден ще се събудя на 60 години и ще се опитвам да обяснявам света на младите чрез фантастиката – сподели фантастът Георги Христов. – Оттогава не съм писал з аникакви ужаси, защото българската действителност е много по-ужасна от най-страшното нещо, което бих могъл да съчиня.

Поетът-сатирик Стоимен Стоименов му предложи да си представи, че от космоса търсят разумен живот тук и го попита какво биха си помислили пришълците, ако кацнат у нас. “Мисля, че на нашата планета разумен живот няма” – каза авторът и цитира данни от изследване, според което 30% от земните жители са глупаци, 60 на сто влизат в категорията средна среда, 9% са интелектуалци и едва 1% - гении.

Бардът Атанас Стоянов пък зададе провокативният въпрос кое е най-лошото във фантастиката на Георги Христов. “Надявам се това, което съм написал, да не се случи, защото съм се старал творчеството ми да е предупреждение, т.е. да внимаваме и да избегнем тези неща, за които пиша. Най-ужасното нещо ще е, ако напълно изчезнат човешките ценности. Лошото е, че ние вървим с бодри крачки натам” – заяви писателя.

След “официалната част” последваха свободни разговори на “по чаша вино” в уютната обстановка на бургаския Дом на писателя и, разбира се, автографи от автора за всички, пожелали да притежават новите книги.

Да пожелаем “На добър час” на книгите – нека достигнат до своите читатели; а на авторът – нови книги, успехи и... наздраве!

---------------

Георги Христов, “Капанът на времето”, Бургас, 2016.

Георги Христов, “Направление фантастика”, Бургас, 2016.

---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите