Който работи с американските окупатори става техен сътрудник и укрепва властта им!

Програма на иракската съпротива
Автор: 
Дата: 
сряда, 3 September, 2014
Категория: 

Още от началото на окупацията на Ирак, започналите удари срещу американците не престават да бъдат нанасяни. Само през месец август, иракската съпротива извършва 2600 нападения срещу тях. Андрю Терил, професор във Военната академия и специалист по иракските въпроси казва: “ Не виждам никаква светлина на хоризонта. Не вярвам, че въстанието може да бъде разбито. Наблюдаваме само все по – нарастващи и все по – мощни и координирани военни атаки срещу нас. Надигналият се бунт показа способността си да се възобновява и да попълва загубите си от убити. По отношение на американското присъствие, политическият климат става все по-постоянно враждебен”. Професор Джефри Рекърд от Висшата учебна школа на военно – въздушните сили на САЩ, добавя: “Не виждам изход. Ние го знаехме преди това. Този процес може да бъде охарактеризиран също и като виетнамизиране”. Да чуем и мнението на САЩ-генерала Одъм: “Този регион е много по – тежък и труден за контролиране, отколкото Виетнам, а освен това имаме и големи трудности с нашите традиционни съюзници”.

За времето непосредсвено след президентските избори в САЩ, генерал Хоар съобщи за една мащабна офанзива срещу бунтовническите центрове на Съпротивата, на първо място срещу Фалуджа. От април 2003 година досега са избити над 12 000 цивилни иракчани, предимно от окупаторите.

За да дискредитира борците от Съпротивата, пресата на империалистическите страни твърди, че зад болшинството от акциите срещу американците стои известната група за отвличане на заложници на адютанта на Бин Ладен Ал-Таухид д’ Ал-Заркауи. Това не отговаря на фактите. Операциите на тази група са по – скоро периферни явления, които получават свръхмащабна публичност. ЦЕЛТА Е ЯСНА! ИСКА СЕ АНТИКОЛОНИАЛНИЯТ ХАРАКТЕР НА ИРАКСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА ДА БЪДЕ ЗАБУЛЕН! В действителност екстремистките терористи и фанатици са значително изолирани. Специалистът по Близкия Изток Ален Лалеман от парижкия “Льо Соар” констатира: “ Въпреки няколкото драматични страници, които Ал -Таухид написа в най – новата история на Ирак, той не олицетворява въстанието.” Вътре в Съпротивата не е бил главна фигура, а основно е присъждал обезглавяванията.

На 2 септември иракската Съпротива публикува своята ПРОГРАМА. Кхаир – Дин Хазеб, генерален директор на Центъра за изучаване на арабското единство в Бейрут, я представи в своя вестник “Ал-Арабиа”. Документът отхвърля всякакво етническо и +религиозно разцепление на иракчаните.

Под точка 1-ва се прокламира “тоталното осъждане на окупацията и всички организации, които както временното правителство, са създадени от окупаторите.” Втора точка се занимава със Съпротивата по всички фронтове: “... с фронта на въоръжената борба, с фронта на манифестациите и действията с цивилното неподчинение, както и с фронта за бойкот на създадените от окупаторите институции”. Заявява се, че всякакво сътрудничество с окупаторите е наказуемо. Трябва да се знае, че понастоящем вече има над 50 хиляди наемници, вербувани от американците. Публична тайна е, че инсценираните от тях атентати срещу джамии и хора по пазарите се извършват единсвено с цел да създадат лошо, омразно име на НАЦИОНАЛНАТА СЪПРОТИВА! Точка 3-та от програмата урежда “Спечелване, възвръщане СУВЕРЕНИТЕТА НА ИРАК, възстановяване на една традиционна армия и ренационализиране на приватизираните или продадени в чужбина индустрии”. Точка 4-та предвижда ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНО ИРАКСКО ЕДИНСТВО, което в продължение на две години трябва да проведе парламентарни избори. Депутати могат да станат всички иракски кандидати, независимо от съществуващите различия в мненията, ако отговарят на едно условие: НЕ ТРЯБВА ДА СА СЪТРУДНИЧИЛИ НА ОКУПАТОРИТЕ! Едно условие, задължително за всички.

Връхната точка в ПРОГРАМАТА е заявлението за НОВА КОНСТИТУЦИЯ и приемане ЕДИНСТВОТО на страната като част от АРАБСКИЯ СВЯТ.

-----------------

БАГДАДСКА БАЛАДА

Ти, САЩ – войник!
Във Виетнам бил е и твоят баща.
Убивал е там невинни жени и деца.
Кат’ безработен, ясно, съвсем си зле,
Затуй решил си, че ще бъдеш по – добре
Удариш ли смело десний крак,
Кат’ аскер в бунтовний Ирак.
Но в кал потъна желанието ти младежко
и там загуби ти достойнство човешко.
Сега в чужди страни кат’ воюваш
невинни хора, старци, жени да убиваш,
невръстни и беззащитни деца дори,
у теб веч и искрица човечност не гори.

-----------------

Багдадска идилия От “Solidaire”, Брюксел
“Ротфукс” – ноември 2004/бр. 82, стр. 23 “Ротфукс” помества горната статия, публикувана в “Solidaire”, Брюксел
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите