“Книги за смет” се завръща с най-новите приключенски романи и популярна детска литература

В Бургас разменят пластмасови отпадъци срещу книги.
Дата: 
четвъртък, 23 April, 2015
Категория: 

Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, стартира за трета поредна година. В Бургас “Книги за смет” ще се разменят на 16 май от 10.00 часа до 13.00 часа, в пространството между Пантеона и бул. “Димитър Димов”.

Проявата се реализира в партньорство между издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България и Община Бургас .

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата, припомнят организаторите и ни призовават да рециклираме не само по повод кампанията.

Всеки, който предостави един килограм пластмасови отпадъци, ще получи чисто нови книги. И тази година издателство Smart Books ще изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж – акцент ще бъде приключенската литература. Един от най-известните детски романи – “Вълшебникът от Оз”, ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е едно от най-познатите произведения в американската култура.

Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси, са годни за рециклиране отпадъци. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

Кампанията ще се осъществи с медийната подкрепа на телевизионното предаване на БНТ – “Зелена светлина”, “Списание 8”, гайдът “Програмата”, сайтът “Аз чета” както и с подкрепата на партньори от Столична община и JCDecaux.

Лица за контакти:
Симеон Василев
Ръководител Проекти, фондация Credo Bonum
Тел.: 02 815 96 19
e-mail: simeon@credobonum.bg

Мариана Добранова
Издателство Smart Books
0899 403 905

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите