За “Четвърто крило” на Ребека Ярос

Паолина Иванова за фентъзи романа на Ребека Ярос “Четвърто крило”.
Дата: 
вторник, 26 September, 2023
Категория: 

“Четвърто крило” е първата книга на Ребека Ярос, която прочетох и смело мога да кажа, че с нея тя навлиза стремглаво в света на фентъзито.

През последните години много от нас бяха привлечени към сериала “Игра на тронове” и създанията, представени в него. Драконите заемаха важна и съществена част от историята и сякаш търсехме нещо подобно и в книгите, но не успявахме да го намерим.

По мое мнение “Четвърто крило” е всичко, което сме се надявали да открием. Авторката ни пренася в един свят, в който да си ездач на дракон, освен престиж носи със себе си и много опасност, ако успееш да завършиш своето обучение, разбира се.

Главната героиня Вайълет се оказва принудена да се яви на наборния ден, като част от кандидатите, борещи се да намерят място в Квадранта на ездачите. За някои от тях да бъдат драконови ездачи е мечта, но за нея това е равно на смъртна присъда. Като най-дребната и не толкова веща в бойните изкуства, за Вайълет се оказва истинско предизвикателство да оцелее, много преди изобщо да се замисли за възможността да се свърже с някой дракон.

Мнозина са готови на всичко, за да я отстранят от пътя си, като Зейдън Райърсън, който е безскрупулен, могъщ и притежава достатъчно власт в качеството си на командир на крило.

Освен човешките персонажи, авторката отделя време да изгради и представи драконите, които са неизменна част от тази завладяваща история. На тях се придават човешки черти и по този начин всеки читател успява да се свърже с тях на едно по-дълбоко ниво.

Описаната връзка между дракон и ездач е истинската и неочаквана изненада. Тя притежава множество пластове, които се разкриват един по един в хода на историята.

Освен преобладаващите фантастични елементи Ребека Ярос откроява разнообразни теми свързани с разбирането на всички нас за понятията: сила, достойнство, приемане на собствените недостатъци и не само.

Предизвикателствата, през които трябва да преминат кадетите, са страховити и мнозина губят живота си, но всяко едно от тях е ценен урок за Вайълет, която се учи как да оцелява в един суров свят, изпълнен с кръв и смърт.

И ако това не е достатъчно, извън пределите на академията се вихри война с опасен враг, който няма слабост и е готов да унищожи всичко и всеки по пътя си.

Няма как да пропусна и любовта, представена между двамата главни герои, която се заражда постепенно, претърпява своята метаморфоза и развитие, за да избухне с всичка сила и да остави своите следи сред читателите.

Възможно ли е в свят, в който всеки трябва да вярва и разчита само на себе си, да се роди безкористно приятелство и истинска любов?

Това са въпроси, чиито отговори ще намерите сред страниците на книгата.

----------------
Ребека Ярос, “Четвърто крило” (The Empyrean 1), изд. “Сиела”, 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите