За “9 кръга на любовта” на Христо Банчев

Паолина Иванова за романа на Христо Банчев “9 кръга на любовта”.
Дата: 
сряда, 4 October, 2023
Категория: 

Романът на Христо Банчев “9 кръга на любовта” представя любовта във всички нейни форми и проявления. Същевременно е и разгърната стихосбирка, изпълнена със стихове, пряко обвързани с всяка една история. В допълнение към тях са добавени и QR-кодове, препращащи към музика, пренасяща ни в едно друго измерение, изцяло дирижирано от автора.

Историята ни среща с един дядо и неговото внуче. Малкият Давид открива прашна и остаряла книга, която предизвиква неговия интерес. Оказва се, че тя разказва целия живот на дядо му и крие в себе си много интересни истории за любов, болка, израстване и не само.

“– Слушай моето момче, дали преди хиляда години или в наши дни, любовта е в основата на всичко в живота. За нея е изговорено и изписано много, но никога никой не е успял да я опише наистина.”

Авторът представя любовта през своя собствен поглед, а ние сме просто пътници в неговия влак. Всяка спирка ни запознава с различно лице на тази любов, която подтиква нещо вътре в човек да разцъфне и да се прероди с нов облик.

Разказаните истории проследяват живота и препятствията, през които преминават група персонажи.

Действието постоянно ни препраща от настоящето към отминал период, запаметен в определена страница от книгата.

Написаното разкрива как в основата на всички наши действия стои едно единствено чувство. Любовта, която може да помогне на слепия, на изгубения и на всеки, готов да отвори сърцето си, за да пусне корени там вътре в дълбините.

“Когато обичаш – да си личи от километри, всеки да може да разбере, да летиш из облаците, да се усмихваш без причина, да сияеш.”

Мечтите заемат своето важно място сред страниците на този роман. Тези мечти, които според автора трябва да пазим, отглеждаме и да не позволяваме да бъдат изкоренени.

Освен чудото, наречено любов обаче, читателите биват преведени и през не толкова хубавите моменти, на предателство, болка и раздяла. Всички тези житейски периоди, през които преминава всяко човешко същество и което оставя своя отпечатък.

Подходът на автора към разказването на тази история е нестандартен, но много сполучлив. Тези дълбоки разсъждения, макар и малко далечни за героя на малкото дете в самото начало, успяват да положат основите на много размисли за нас читателите.

Каква е разликата между любовта и влюбването? Има ли такава изобщо? Кои са мечтателите? На тези и още много въпроси ще намерите отговори в този страхотен роман.

----------------
Христо Банчев, “9 кръга на любовта”, изд. “Кота Дизайн”, Ст. З., 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите