Хари Потър от Враца трепе вампири

Ученик от Враца хвърли ръкавицата на Джоан Роулинг. 17-годишният Кристиян Малинов тези дни раздава автографи върху романа си "Недосегаем". Книгата е първата от четирилогията му, която конкурира историите за Хари Потър. Тийнейджърите в града са луди по дебелото томче и са изгълтали на един дъх неговите 352 страници. Думите: "Велик си, Крис!", единадесетокласникът от училището по изкуствата "Отец Паисий" често чува по телефона. Някои от съучениците му обаче са бесни. "Как можа да изтрепеш половината си герои на партито за Хелуин!", упрекват го те.
Дата: 
вторник, 29 April, 2014
Категория: 
Кристиян Малинов на премиерата на "Недосегаем"

Кристиян прописал още в шести клас. Но не поезия, както може да се предположи. "Никога не съм се изкушавал от лириката, макар че ми е слабост като читател", признава той. Вместо с мерена реч, момчето пълнело тетрадките си с разкази. Хлапакът преиначавал и доизмислял истории от "Здрач", "Хари Потър" и разни филмчета. Сега определя тези опити като "детска игра". "После написах една трилогия" - това Кристиян изрича така, сякаш е най-естественото нещо на света. А я започнал в седми клас. Но решил, че никога няма да я издаде. Твърде лична е и не смята, че трябва да се чете от други хора. На това отгоре трилогията отлежава недовършена. Зарязал последния том по средата,  когато го връхлетяло вдъхновението за "Недосегаем".
"Книгите ми се раждат от кошмари, направих си съновник и започнах да ги записвам", разкрива младият автор. Първият му издаден роман се подредил, след като сънувал едни и същи кошмари три пъти. Записал ги. Прочел ги, добавил нов сюжетен план и решил да експериментира. Измислил герои, имена, места, случки и главна цел, около която да се върти цялата история. А тя е никога да не губиш вяра в себе си.  Книгата има и послание: "Когато се случи нещо лошо, винаги може да се случи нещо още по-лошо."
Във всеки том от поредицата има отклонение към миналото, което е отделено като предговор. В "Недосегаем" Кристиян ни връща в Лондон в началото на 16. век. Историята е разказана в стила на старите романисти и ще се доразказва в следващите три тома.
Иначе книгите му се разгръщат в нашето време. И звучат съвсем актуално. Кристиян вкарва нашумели актьори, певци, филми марки на телефони, напитки и всякакви стоки. Действието се развива в Америка и Франция. Главният му герой Крис Колт външно много прилича на него - висок, с кестенява коса и тъмни очи. "Опитах се да се разгранича от него, но му станах прототип", признава Кристиян. Завръзката на романа е, когато Крис Колт се записва в академията за свръхестествени и митологични същества "Безсмъртните". Това се случва, след като е изгубил родителите си при самолетна катастрофа, а той оцелява по чудо. Крис има уникална способност - създава непробиваем щит около себе си. В романа има още трима главни герои. Александър Драгойски е най-старият вампир, който иска да си върне любовта и е готов на всичко за нея. Роузи Кроудър е гадже на Крис Колт. Тя е типично готическо момиче с черни коси. Изглежда на 18, стреля с лък и тренира бойни изкуства, но е превърната във вампир от Александър Драгойски Ксандър Ван Брок е брат на Роузи и ментор на Крис. Също е превърнат във вампир от най-стария. Господар е на боевете с меч. Матю пък е брат на Крис Колт. Той умира при инцидент в луна парк.
Кристиян споделя, че е завършил първия том за година и половина. Пише на музика, докато огладнее. Яде и продължава да пише. И никой не го закача. Но си носи тетрадката и в училище. А там си има неприятности. Намалил си е успеха и е дал дума на учителите да не вкарва сцените от романите си в час. В последно време оставя тетрадката си вкъщи, но точно по време на урок обикновено го връхлита музата и нанася текстовете на хвърчащи листчета.
"Ако преди две години ме бяха попитали дали ще ставам писател, щях да се изсмея и да отговоря с "не", споделя Кристиян. Сега си мисли, че няма сила, която да го спре, и наистина се вижда като писател. Това обаче не му пречи да играе хип-хоп в Младежкия дом. Той е част от балетно-мажоретния състав "Скай", където му е страшно забавно. Учи в паралелка по изобразително изкуство. Прави добри графики с молив, но хване ли четката, става страшно. С фотоапарата обаче няма проблеми. Обича да се разхожда и да снима каквото му попадне пред очите.  
Кристиян чете много и не е съгласен с мнението, че тийнейджърите не четат. Настолни книги са му "Игрите на глада" на Сюзън Колинс, поредицата на Джоан Роулинг за Хари Потър, Стивън Кинг, разбира се, и романът "Преобразена" на бургаската авторка Десислава Дюлгерян. Тя му е помогнала да се свърже с "Либра Скорп", която издаде книгата му. Любимите му сериали са "Малки сладки лъжкини", "Свръхестествено", "Дневниците на вампира" и "Истинска кръв". Част от вдъхновението му са парчетата на Лейди Гага, Майкъл Джексън, Мадона и Бритни Спиърс
Сега Кристиян бърза да завърши втория том. Издателството чака, а в главата му се въртят сцена след сцена. Разказът така го увлича, че някак естествено се редят случки, които и самия него изненадват. Не прави опити да спира въображението си, въпреки че държи линията и съдбата на героите си и знае какво ще стане с всеки от тях - чак до края на четвъртия том от поредицата.
(Автор: Райна Тошева, публ. във в. "Стандарт", 17 април 2013 г.)

Засегнати автори: 
Залата в Младежкия дом, Враца, преди премиерата
На премиерата на "Недосегаем"

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите