Деловият обяд – неизменна част от бизнеса

Голяма част от сделките си много бизнесмени обичат да обсъждат на делови обеди. Правилното им организиране и провеждане е от огромно значение за бъдещите делови отношения с поканената личност
Дата: 
неделя, 4 May, 2014
Категория: 

Да се обсъждат и дори да се сключват важни сделки на трапезата в някое заведение е отдавнашна практика в целия свят. По този начин, освен че се съчетава полезното с приятното, се създава атмосфера, предразполагаща към по-ползотворна работа.

Ако не се организира и проведе правилно обаче, обядът може не само да провали сделката, а и бъдещите делови отношения на участниците в него.Така че е от голямо значение да се спазват някои основни правила.

По принцип на деловите обеди отиват само пряко заинтересованите от сделката. Не е прието участниците, независимо гости или домакини, да водят половинките си. Освен когато двойките се познават и контактуват семейно и извън деловата сфера.

Прието е подобни обеди да се организират в ресторант, а не в къщи. Последното се допуска само в много редки и специални случаи. И в тази ситуация присъствието на съпруга/та се допуска само ако той/тя познават госта.

Изборът на ресторанта е от голямо значение. Ако компанията домакин притежава собствено заведение, най-добре е гостите да бъдат поканени там. Ако не, домакинът трябва да избере мястото. Не е задължително ресторантът да е сред най-известните и скъпите. Разбира се, абсурдно е също така и да е някоя евтина кръчма или заведение за бързи закуски. Най-добре е да изберете заведение с приятна, делова обстановка (етноресторантите не са препоръчителни) и вкусна храна, като предварително чрез посещение се уверите в качеството на обслужването. Ако имате възможност, идеалният вариант е да отидете в ресторант със сепарета или направо с отделни помещения за делови срещи. Така ще се радвате на специално обслужване и дискретност.

Абсолютно задължително е резервацията да се направи предварително. Може да го стори самият домакин или секретарката му. Недопустимо е да заведете гостите си, без да сте запазили маса. Ако ресторантът се окаже пълен и ви се наложи да чакате, можете да бъдете сигурни, че ще загубите уважението на деловите си партньори.

Ако поканените не са много на брой, е прието всеки да си избере каквото желае от менюто. Демонстрация на висока класа е поканените от вас да получат така нареченото “меню за гости”, тоест такова, в което няма цени, стига ресторантът да предлага тази услуга.

Ако гостите ви са много, по-добре е вие да изберете менюто предварително. За да се избегнат конфузни ситуации обаче, е желателно предварително дискретно да се осведомите за предпочитанията им. Никак няма да е в полза на бизнеса ви да поканите на обяд вегетарианци, а поднесеното им блюдо да е някоя сочна пържола.

Не е желателно да плащате сметката в присъствието на гостите си. Ако често се храните в този ресторант и там ви познават, уговорете се да подпишете фактура и да я осребрите впоследствие. Ако не – платете с кредитна карта. Но в никакъв случай в брой пред очите на гостите ви.

Ако обядът ще се проведе в отделно помещение, е прието аперитивът да се пие на бара в ресторанта. Ако ще се храните в общия салон – по-добре да ви сервират аперитива направо на масата. Препоръчително е да изберете питиета и мезе, типични за националната ви кухня, стига да сте сигурно, че на гостите ви няма да им е неприятно.

Начело на масата като правило сяда домакинът, а почетният му гост се настанява срещу него. Ако сред гостите няма такъв, мястото срещу домакина заема личността с най-висок ранг.

Обяд в градината

Ако имате късмет да притежавате къща с градина, тя е най-приятното място за посрещане на гости през летния сезон.

Обядът в градината има много предимства. Къде-къде по-приятно е да хапнеш, да си починеш и да си поприказваш под дебелата сянка на някое дърво (или на чадъра), на чист въздух и с прекрасна гледка за очите. Организацията на подобно похапване на открито не е трудна. Трябва да се знаят само няколко неща.

Нека масата в градината да е достатъчно голяма, за да не се чувства никой от гостите ви некомфортно.

Предварително сервирайте всичко, което е възможно. Напитките, храните, които не трябва да се поднасят топли, и изобщо всичко, което може да ви потрябва, разположете на допълнително спомагателна маса. Така ще си спестите непрекъснатото тичане вътре и вън.

Ако масата е дървена и добре поддържана, няма нужда от покривка. Ако е от друг материал, по-добре я покрийте. Най-подходящата материя безспорно е памукът.

Не забравяйте да си набавите специални щипки, които да задържат покривката на място въпреки вятъра.

Независимо дали има покривка или не, задължително поставете в центъра на масата ваза с цветя. За предпочитане е да са полски. Изисканите букети от рози или лилиуми никак не подхождат на обяд в градината. Нека вазата е по-малка и ниска, за да не пречи на гостите да се виждат.

Ако на обяда ще присъстват деца, най-добре е да им сервирате на отделна маса. Така и вие, и те ще се нахраните спокойно и ще бъдете по-доволни.

В менюто включете вкусни, но не много претенциозни ястия. Редките и сложни за приготовление блюда подхождат за хапване в изискан ресторант, но не и за обяд в градината.

За десерт можете да изберете между два много подходящи за случая варианта: плодове (може и плодова салата) или сладолед. И тук “специалните” сладкиши и торти не са на мястото си.

Обикновено гостите, дошли за обяд в градината, се задържат дълго време. Така че трябва да предвидите вариант и за лека следобедна закуска с чай и кафе. Пригответе някой традиционен кейк. Нека сервизът за кафе или чай също да е на линия, но в кухнята. Така, когато се окаже, че вече (ах, как бързо минава времето!) е късен следобед, приятно ще изненадате гостите си с парче кейк и чаша топла напитка.

И последно: все пак гледайте да не сте чак толкова идеална домакия, за да не им се хареса толкова, че да останат и за вечеря. Което бе шега, разбира се.

На масата като английски благородници

“Не е важно дали знаеш с какво се яде омар, важното е да си много богат”, твърди един парижки милионер и е прав. Но само за себе си. Времената наистина се промениха и строгите норми на протокола леко намирисват на нафталин. И все пак добре е да се знаят елементарните правила. Все някога ще ни се случи да попаднем на изискана вечеря…

За да бъдеш гостоприемен домакин, днес се изискват добро възпитание, приветливост и уважение към околните. След като всички гости пият по един аперитив, е време домакинята да ги покани на масата за обяд (вечеря). Естествено, трябва да се храним със затворена уста и да пием, след като сме преглътнали храната. Хлябът се къса с ръце, а не се реже с нож. По протокол, когато се яде супа, не трябва да се посяга към хляба. Това обаче трудно може да се обясни на българина. Ако не искате повече алкохол, е достатъчно да кажете: “Не, благодаря”, а не да слагате ръка или прибори върху чашата.

Подносите се предлагат от лявата страна на госта, така че да му е по-удобно да се пресегне да си вземе, а питиетата – от дясната. Един поднос се предлага втори път, когато на него има салата, сирена или плодове. Не притеснявайте гостите с продължителни молби да си вземат от това или онова.

Първият човек, на когото се сервира, е дамата, седнала отдясно на домакина, след това на тази отляво и накрая на домакинята. После се поднася на мъжете. Когато отсервирате, чиниите се поемат от лявата страна, като в същото време се слага следващото ястие от дясната. Виното се налива от домакина, ако няма такъв, от някой от мъжете на масата.

Според посланичката на Франция във Вашингтон, по време на първото ястие трябва да се говори с човека, който седи от дясната ни страна, по време на второто – с този отляво, а при десерта – с когото поискаме. Дори и да не се спазва този съвет, домакините трябва внимателно да изслушват гостите си и да направляват разговора към теми, които биха интересували всички на масата.

Когато храненето приключи, домакинята става, за да поднесе кафето и десерта. Тук е моментът да извадите сладкишите и бонбоните, които гостите са донесли.

Задължителни правила
– Никога не си слагайте лактите на масата.
– Стойте на умерено разстояние от масата – нито твърде близо, нито твърде далече.
– Салфетката се слага на коленете дискретно.
– Когато поднасяте храната към устата си, повдигайте лакътя. Той не трябва да е насочен надолу към чинията.
– Не духайте яденето, ако е горещо. Изчакайте да изстине или започнете да го ядете от външната страна.
– Когато свършите храненето, сложете приборите успоредно един на друг върху чинията.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите