Официално откриха Дома на писателите в Бургас

Дата: 
четвъртък, 1 October, 2015
Категория: 

Традиционните Есенни литературни празници в Бургас, които се провеждат през октомври, тази година започнаха с откриването на новия Дом на писателите на ул. “Вола” 1. Сградата на бившата концертна дирекция бе преобразена напълно и адаптирана за провеждане на срещи и четения, а пространството около нея превърнато в двор. В нея е подредена и постоянна експозиция, посветена на Христо Фотев.

Откриването на Дома бе на Деня на поезията – 1 октомври, в присъствието на официални лица, писатели и ценители на изящното слово.

Откриването започна с традиционен православен водосвет. Председателят на обединената Писателска общност на Бургас – поетесата Роза Боянова обяви, че официално пишещите в Бургас имат свое убежище.

“Когато пишат съкровените си думи, писателите са най-големите самотници. Но когато трябва да ги споделят, имат нужда от публика – и тогава превръщат в празник четенето, рецитирането, общуването чрез литературата. За това споделяне, за това творческо общуване ни бе нужен Дом – каза Роза Боянова и допълни: – Благодарим на Община Бургас и лично на кмета г-н Димитър Николов, на зам.-кмета г-жа Йорданка Ананиева и целия екип на отдел “Култура” за това, че ни предоставят за ползване тази красива сграда с чудесен двор за четения на открито. Благодарим за възможността да изградим кът “Насаме с Христо Фотев” с експонати, дарени от бургаски писатели, хора на изкуството, приятели и близки на поета. И така да докажем, че духът на Бургас е жив във всички нас.”

Кметът Димитър Николов откри новия Дом на писателите и подари на Роза Боянова икона на св. Николай Чудотворец .

“Цялото общество ви дължи огромна благодарност за това, че приобщавате децата в чудния свят на приказките, че с тайнството на думите вие внасяте в живота мъдрост и вяра в доброто – сподели г-н Димитър Николов и завърши своето експозе с думите: – Културата и духовността ни прави нас, бургазлии, известни по света!”

Домът на бургаските писатели на улица “Вола” №1 е отворен за всички поколения творци, подкрепили идеята за обединение – всеки в своя свят, но и като част от света на другите. Тук вече се раждат нови идеи, чертаят се съвместни проекти. Един от тях е вестник “Литературен Бургас, орган на Бургаската писателска общност, финансиран от Община Бургас.

---------------

Снимки: Албена Попова

---------------

Засегнати автори: 
Издателство "Либра Скорп" също имаше представители на откриването на Дома на писателите
Зам.-кметът по “Здравеопазване” д-р Лорис Мануелян, и представителят на бургаската музикална общност – Захари Чернев
След откриването на Дома празненството продължи с традиционното поетично четене

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите