Между птиците и перлите

Георги Христов за фантастичния роман на Анна Кабанова "Перлата на Елирия".
Дата: 
сряда, 8 November, 2017
Категория: 

Между птиците и перлите

Нарекох първия роман на Анна “Земната лястовичка” “епохален”, защото се явява естествен вододел между битуващите напоследък в книжнината магически фентъзи-та и сериозния научно-фантастичен труд.

Докато в първите преобладава егоцентризма на свръхгероя, задължително някакво подрастващо хлапе, то вторите се различават с многопластовост на текста и представяне на фантастичен Свят, който е обяснен научно-технически. Както вече писах някъде, вземаш под внимание опита на предшествениците и създаваш нещо свое. Сюжетът не трябва да се вижда на повърхността на произведението. Той никога не се изгражда като самоцел – да предизвика интереса на читателите. Читателския интерес трябва да бъде удържан от мисълта, идейността, характерите на героите, социалната значимост и обществената наситеност, която съдържа творбата. Авторката се е справила отлично с гореизложените задачи и бе повече от ясно, че ще последва продължение.

“Перлата на Елирия” се чете леко, преобладават диалозите, като героите добиват плът чрез заемане на конкретна позиция, а читателят трябва да определи сам добри или лоши са те. Но: д се пише опростено не е лесно. Знам доколко ангажиращ и донякъде изнервящ е този процес, чиято припряност може да има обяснение във факта, че писателката дебютира сравнително късно, вече натрупала сериозен жизнен опит.

Стилът й се отличава с изчистеност на текста, краткост, почти пълно редуциране на умозрителните заключения, измамна опростеност и прозрачност, бележещи дарованието на чистия интелект. Състоянията на героите са леко щриховани и привидно статични, потънали в руини и деструкция или в еуфоричен екстаз от сътвореното добро, а времето спира в транс.

Кабанова не коментира обстойно внушавайки тривиални истини, а наслагва схематично елемент след елемент върху една картинна мозайка, чиято цялостност обхващаме след време, при повторен прочит на тези романи. Тя създава един свой паралелен Свят на сънуваната реалност, в който интелектуалното, сетивното и научно-техническото са достатъчно добре дозирани, за да предизвикат интерес и същевременно е вълнуващо неизвестен, бистър, жизнерадостно позитивен и красив.

С вдъхновение сътворява мозайка от човешки съдби, които пластично внедрява в сюжетното художествено единство на многопосочни визии, вплитайки ги в единно повествование. Мъдростта на текстовете в книгите е центрирана около извечните въпроси за любовта, приятелството, доверието, предателството, доброто и злото, красотата и изобщо живота в цялото му многообразие. Живот, овладян и пречупен през майсторското перо на писателката в един едновременно сетивно близък и същевременно далечно недосегаем духовен стил.

В заключение бих искал да отбележа, че Кабанова е от онези автори, които навлязоха в литературата като изградени писатели и която търси промяна в усъвършенстването на Света и случките в него чрез своите визии.

---------------

Анна Кабанова, “Перлата на Елирия”, 2017.

---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите