Легендата за Създателите – низ от възходи и падения на богове и хора

За фентъзи повестта на Станислава Белева “Бастет. Легенда за Създателите”.
Дата: 
неделя, 22 August, 2021
Категория: 

Ако имам кошмари,
в които руша градовете
от сънищата си...
После къде ще сънувам?

След двете части  на внушителния по обем роман “Рани върху татуировки” – “Пребори се с демоните си” и “В тъмното всички цветове са еднакви”, Станислава Белева продължава своите проекти в белетристиката в значително по-кратките форми – разкази и новели.

Излязлата наскоро от печат книга “Бастет. Легенда за Създателите” е типична фентъзи повест, граничеща повече с фантастичното, отколкото с реалното. Една приказка, в която измислица и действителност се преплитат, за да ни доведат до неочакван край, с променена и объркана ценностна система, в която понятията за добро и зло са двете страни на една монета, една парадоксална химера, оплела в себе си милиони съдби – и човешки, и божествени.

Коя всъщност е Бастет? “Легендата” започва от петото хилядолетие преди Христа, достига и подминава нашето съвремие. Действието се развива няколко десетилетия напред във времето. Минало, пренесено в бъдещето, надживяло настоящето.

Легендата за Създателите е поредица от падения и възходи, живот и смърт, прераждания и вписване във всяка една епоха. Те, Създателите, са съществували много преди нас, самоназовалите се Homo sapiens, те са сред нас, ще продължат да съществуват и след като човечеството изчезне, по-точно казано – след като се самоунищожи. Едно неизбежно “черно” бъдеще, което и самите Създатели не могат да променят, защото, както, провокирана от Бастет, главната героиня Лилит сама осъзнава – е заложено в природата ни. А както самата богиня откровено признава ... неприятната новина е, че и боговете грешат. Защото и боговете са хора.

Безсмъртни ли са боговете? Очевидно не, след като “и те са хора”. Вярно, животът им, сравнен с годините на земните хора, е на порядъци по-дълъг, граничещ с вечността, но те също страдат, боледуват... и в крайна сметка – умират.

Бастет създава успешен план, с помощта на своя екип, назован “Създателите”. Като прекалено ценна за тях, те успяват да я скрият на място, на което никой няма да я потърси скоро, да инсценират смъртта й, да я превърнат в богиня, да я идеализират. От всички варианти за спасение  тя беше взела най-доброто решение.

Така богинята остава в своя “затвор” хилядолетия наред, докато идва времето, в което чакането вече е неприемливо, трябва да се действа – бързо, точно, правилно – залогът е спасението на човешката и божествената цивилизации.

Главната героиня, с многозначителното име Лилит, е млада дама от бъдещето, с приемен родител – професор от Института за космически изследвания и технологии при БАН (вероятно след три десетилетия с доста по-обемна и мащабна дейност) и опитваща се да реализира своята кариера в тази област. Нищо неподозиращата Лилит случайно или не попада в центъра на събитията, в които Бастет и Създателите се “развихрят”. Шеметно действие, изненадващи обрати, героите се показват в истинската си същност, където “доброто” и “злото” се сменят, припокриват и в края на краищата заличават, преследвайки всеки своята цел – спасението или унищожението на света. Кой вариант е “добрият” и “правилният” – да продължи ли да съществува този объркан свят или да бъде унищожен, преди самоубийственият начин на съществуване да увреди повече и непоправимо вплетените съдбовно светове?  Отговорът на този въпрос читателят ще открие в книгата – не директно заявен, разбира се, но достатъчно ясно и недвусмислено “загатнат”.

И в тази си книга “Бастет. Легенда за Създателите” Станислава Белева остава вярна на своя стил – да разказва истории, в които приказното и реалното се смесват. Увлекателно разказаната приказна “легенда” се чете леко, неусетно пренася читателя в различните, фантастични светове, с измислени (а може би не съвсем измислени) герои и събития. В края на книгата на читателя ще му е нужно време, да се “отърси” и “измъкне” от невероятния чудат свят, в който е въвлечен. И да размисли, да направи своите изводи – всеки за себе си, естествено, да открие посланието, закодирано между страниците.

Философска приказка или приказна философия – какво точно е създала Станислава Белева – нека читателят прецени сам. Та нали и самият Волтер представя своите философски идеи под формата на приказки! Очевидно жанрът не е нов, но с представянето на “легендата” под тази форма Станислава се е справила повече от успешно. Ще очакваме с нетърпение следващите й приказни истории, които вярваме, че ще бъдат още по-необикновени, фантастични и завладяващи.

--------------
Станислава Белева, “Бастет. Легенда за Създателите”, 2021.
--------------

Засегнати автори: