Цвета Делчева е носител на приза “Христо Фотев ‘2020”

Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда в Националния литературен конкурс “Христо Фотев”. Тя е отличена за книгата “Отворени възможности” (2019).
Дата: 
четвъртък, 26 March, 2020
Категория: 

Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда в Националния литературен конкурс “Христо Фотев”. Тя е отличена за книгата “Отворени възможности” (2019).

Поради сложната епидемиологична обстановка, церемонията бе проведена съобразно мерките за безопасност в извънредната ситуация без гости. Събитието бе излъчено онлайн във фейсбук-страницата на община Бургас. Така стотици ценители на изящното слово не само разбраха в реално време имената на отличените автори, но и чуха техни стихове в изпълнение на актьорите Невена Цанева и Никола Парашкевов.

“Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си. В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме – непреходността и неповторимостта” – подчерта председателят на журито д-р Лорис Мануелян.

Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени три вместо две съпътстващи награди – на Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов.

“Въпреки особените обстоятелства, спазихме традицията да обявим победителя в националния конкурс на рождения ден на Фотев. Искам да поздравя всички участници от името на кмета Димитър Николов и да ги призова да се включат и в следващите издания на конкурса, защото следващи издания ще има!” – заяви зам.-кметът по култура Диана Саватева. Тя уточни, че когато пандемията отмине, ще се проведе и тържествена церемония с поетичен спектакъл.

Организатор на националния конкурс “Христо Фотев” е Община Бургас, в партньорство с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение “Бургаска писателска общност”.

Жури в състав д-р Лорис Мануелян, Силва Хачарян, Боян Ангелов, Симеон Димитров и Йордан Евтимов определи първоначално 10 книги, а след това и петимата финалисти: Димитър Христов – “Песни, тъги и наздравици”, Роза Боянова – “Обратна гравитация”, Румен Денев – “Вокално стихосложение”, Румен Леонидов – “Покаяние Господне”, Цвета Делчева – “Отворени възможности”.

Има две съпътстващи събития, които са отложени за по-късна дата: конкурси за рецитация и за илюстрация по стих на Христо Фотев.

---------------

Засегнати автори: 

Коментари

Браво!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите