Чикаго – отново център на българската култура в САЩ

Щедрият на празници последен месец на годината събра на 5 декември 2021 г. (Св. Сава) българската културна общественост в Чикаго в зала “Българика”.
Дата: 
вторник, 11 January, 2022
Категория: 

Щедрият на празници последен месец на годината събра на 5 декември 2021 г. (Св. Сава) българската културна общественост в Чикаго в зала “Българика”. Тя се намира в Маунт Проспект – красив събърб, приютил както много наши сънародници, така и това чудесно място за срещи и събития – съхранен кът от далечната ни родина. Поводът беше провеждането на поредния фестивал на българската култура, който тази година премина под надслова “Българската култура – сътворена реалност”. Защото изкуството наистина сътворява реалности – тази около нас и реалността вътре в нас, която създаваме ние самите. Събитието беше организирано от Салон за българска култура и духовност, Лига на българските писатели в САЩ и по света, сдружение “Български художници зад граница” и фондация “Атерна-прес. На събитието бяха обявени спечелилите награди от международния литературен конкурс “Изящното перо – 2021”. За Чикаго те бяха трима – Калина Томова получи награда за цялостно творчество, Михаил Цветански – за стихотворение и Наско Гелев – за разказ. На тримата бяха връчени Грамоти и символичното “изящно” перо от членове на Салона за българска култура и духовност – Марчела Челебиева, Кирил Манасиев и Петър Стаматов.

Председателят на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – Ангел Колев, представи дейността на писателската организация, както и насоките, по които ще продължи да се развива, а талантливият художник Кирил Манасиев ни запозна с историята и дейността на сдружение “Български художници зад граница”.

В изкуството е събрана емоцията на душата. Как различните видове изкуства могат да преливат в нюансите на едно въздействащо възприятие ни убедиха поетесата Калина Томова и музикантите Маргарита Николов (флейта) и Живко Николов (класическа китара). Те представиха своята музикално-поетична галерия – музика и авторски стихове (К. Томова) по картини на художниците Жени Петров, Василен Васевски, Огнян Тодоров, Люсиен Димитров, Александър Петков, Йордан Иванов, Кирил Манасиев. Музика, слово, художествена естетика – всичко поднесено по един неповторим начин. Музикалният съпровод на китара и флейта допринесе за това невероятно изживяване, което ще се помни дълго. На фестивала бяха представени и талантливите български деца в Чикаго – Емили Анджелу (песен), Ваня Бас (танц), представители на детска фолклорна група към център Българика, Раян Иванов (класическа китара) – всички те, които вярвам, че ще продължат следата в българското изкуство.

По време на фестивала на българската култура беше учредена Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина. Прие се седалището й да бъде в Чикаго. Беше избран 9-членен борд: д-р Емилия Юкер – Германия; Весела Сели Райчинова – Израел; д-р Даниела Найберг – САЩ; Дилян Димитров – Франция; д-р Мария Стайкова – Австралия; Василка Хаджипапа – Кипър; Здравка Момчева – Великобритания; д-р Людмила Калоянова – Питсбърг, САЩ – президент; Снежана Галчева, Чикаго, САЩ – вицепрезидент. За Секретар на Конфедерацията бе избрана Наталия Калайджиева.

На Фестивала по традиция се провежда и панаир на книгата. Лигата на българските писатели в САЩ и по света предложи книги от български поети и писатели – една възможност до нашите сънародници в Чикаго да достигнат книги на обичани автори. Тук бяха творбите на известни автори от Чикаго, Питсбърг, Филаделфия, България и други страни от Европа. Тук бе и най-новата книга на поета Васил Славов – стихосбирката “Ням”, от която бяха четени стихове. Прочетоха се стихове и на Наско Гелев и Михаил Цветански, включително и награденото “Верую”.

Освен редовната изложба, която присъстваше в залата, специално за събитието бяха изложени картини и художествена фотография на творци от сдружение “Български художници зад граница”, към които бе проявен интерес от присъстващите на фестивала.

Събитието завърши с коктейл, на който разговорите продължиха, заедно с едно прекрасно настроение.

Снежана Галчева
председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

------------

Снимки: Татяна Авджиев, Дарина Проданова

------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите