20 години Национален литературен конкурс “Петя Дубарова”

Дата: 
петък, 12 May, 2017
Категория: 

20 години Национален литературен конкурс “Петя Дубарова”

Националният литературен конкурс “Петя Дубарова” съществува от 1984 година. В началото на 90-те години, по ред причини от различен характер, конкурсът прекъсна своите издания, за да бъде възстановен отново през 1997 година. Промениха се обаче субектите на организиране и финансиране – това са Община Бургас и Къща музей “Петя Дубарова”. Може да се каже, че конкурсът винаги е бил институционално поддържан, което носи както своите плюсове, така и своите минуси.

За 20-те години история на националния ни конкурс смятам, че той извървя пътя на своето израстване и утвърждаване по един безусловен начин, който го превърна в най-авторитетния литературен формат за отличаване на млади таланти. От 2011 година конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищна дейност, което на свой ред допринесе на един по-късен етап Министерство на образованието да обезпечи конкурса и с целогодишни стипендии на основание т. 10 от Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Този административен щрих за развитието на конкурса е едната страна на негова светла “биография”.

За мен като организатор и популяризатор е важен и един друг аспект: конкурсът на името на най-младата българска поетеса като възможност за откриване и поощряване на младите творчески дарования на България.

Смятам, че Националният литературен конкурс “Петя Дубарова” има легитимиращ и формиращ характер – както по отношение на най-новите литературни тенденции, така и по отношение на персоналното утвърждаване на съвременни творци. Няма да изреждам имената на тези, които днес вече работят и творят в руслото на литературата и свързаните с нея изкуства, градят солидни биографии и са част от съвременния литературен облик на България. Ще си позволя само да изразя благодарността си към тях – вече пораснали и узрели млади хора – за това, че не изневериха на таланта си, за това, че не го захвърлиха, а го посяха в благородната почва на своята хуманитарна и творческа дейност.

Биографията на тези наши таланти, преминали като лауреати през конкурса, е интегрална част от биографията на самия конкурс. Именно затова смятам за особено уместно днес да отбележим 20-годишнината на Националния литературен конкурс “Петя Дубарова” с това антологично издание, което събира на своите страници творбите на всички лауреати през изминалите години.

По дефиниция всяка антология има сериозна претенция да очертае границите на, така ще ги нарека, вътрешните трансгресии на литературното творчество. Жанрова особеност на всеки антологичен проект е неговата избрана “събраност”, неговата “цялост”, зад която стои висок селективен (респективно и критически) критерий. Такъв висок критерий в годините проектираха писателите – членове на различните журита, обслужващи конкурса. Нямам съмнения, че в крайна сметка, независимо от субективността на всеки творчески критерий, в конкурса се награждаваха най-добрите от изпратените творби. Нямам съмнение, че този сборник събира наистина цвета на младата литература. И все пак съм убедена, че някои ще погледнат с критично око на антологичното дефиниране, което си позволявам. Този сборник наистина е различен от класическите антологии, защото интенционално антологиите представляват и представят крайния резултат на един завършващ и приключил литературен процес, а настоящата “Антология” е по-скоро прогресивно отворена към развитие вътре и извън себе си. Антологията на Националния литературен конкурс “Петя Дубарова” не може да се впише в конкретен обхват, който подобни проекти фиксират (все едно дали исторически, жанров, персонално житейски...). Тази антология потенцира и предсказва винаги нови и различни тенденции, които няма как да са завършени вътре в себе си, когато говорим за млади хора между 14 и 19 години, търсещи все още себе си и своята творческа същност.

Обхватът на настоящето издание може да бъде дефиниран единствено и само през представа за годините, в които Националният литературен конкурс се е случвал и дай боже да продължава да се случва. Тоест, отличителният (и уникален) белег на нашата антология днес е нейният събитиен обхват.

За мен и нашите млади участници и техните съдници (членовете на журито) той (събитийният обхват) има стойност на екстатично преживяване, в което споделяме радостта от това да творим заедно историята на най-младата литература на България – отвъд суетата и всякаква престорена мъдрост.

Елица Дубарова
Бургас, май 2017 г.

-------------------
Антология: 20 години Национален литературен конкурс "Петя Дубарова", Бургас, 2017 г.
-------------------

Засегнати автори: 

Коментари

За годините си...просто велика!!!!
Вечна памет!!!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите