За “Тайната на Вълчан”, книга втора от поредицата съвременни приключенски романи от Магда Борисова

Паолина Иванова за романа на Магда Борисова “Тайната на Вълчан”, книга втора от поредицата съвременни приключенски романи за юноши от авторката, включващи още “Тайната на кулата” и “Тайната на паяка”. Предстои да излезе от печат и четвъртата книга “Тайната на Поли”.
Дата: 
понеделник, 4 September, 2023
Категория: 

Здравейте, четящи!

Представям ви книгата “Тайната на Вълчан” от Магда Борисова, издава издателство Либра Скорп.

Една година след събитията в “Тайната на кулата”, отново се срещаме с Крис, Данчо, Алекс, Ален и Мирела. Този път всички отпътуват за Бургас, където ще бъде представянето на новата книга на Ален, вдъхновена от случилото се миналото лято. Но едно съобщение предизвиква смут и низ от събития, водещи ги към ново приключение в сърцето на магичната Странджа планина.

И тук, освен една шеметна ваканция изпълнена със смях, веселие, посещение на музеи, нашите герои се сблъскват с още престъпници, готови на всичко за да си отмъстят, както и нови персонажи, вписващи се повече от добре в историята.

Този път прекосяваме цялото българско Черноморие. От Елена през Котел, Бургас, Къмпинг “Градина”, Черноморец и още много други места, които няма да споменавам, за да не разваля удоволствието на всички читатели.

Чрез героите ние научаваме не толкова позната информация за различните видове птици, българските пирати и легенди за съкровища.

Първоначално смятах, че авторката целенасочено първо ни отвежда на много различни места и ни разказва други интересни факти, за да подготви героите и нас читателите за интригуващи детайли около личността на Вълчан войвода, но това така и не се случи. Може би това малко ме разочарова, тъй като очаквах действието да се движи повече в тази посока.

Като цяло книгите имат по-дълбок смисъл от очакваното или поне според мен е така. Съвсем леко се засягат различни по важност теми.

За пример мога да дам как авторката описва появата на новият член в семейството и промяната на динамиката между всички. Ако визирам Крис, се вижда ясно как той първоначално се чувства като аутсайдер, защото смята, че бебето е отнело родителите му, но впоследствие преживените събития променят начина, по който разсъждава и се наблюдава развитие и израстване на героят му.

Мечтите са важни за нас самите и за нашето развитие като хора в днешния свят и тук ясно се подчертава, че не бива да поставяме лимити пред себе си, напротив – трябва да вярваме в нашите способности и да се борим за постигане на целите си.

Това са само част от посланията, които са умело вплетени в сюжета и ни се разкриват тогава, когато най-малко очакваме.

Смятам, че може би това е една от причините да харесвам поредицата.

Финалът също леко ме раздвои, защото не очаквах всичко да се разкрие толкова бързо и да приключи за няколко страници. Сведенията, дадени за престъпната организация и връзката й с полицията, не бяха достатъчни, по мое мнение.

Нямам търпение да проследя и следващото приключение на тези герои.

----------------
Магда Борисова, “Тайната на Вълчан”, изд. “Либра Скорп”, Б., 2021.
----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите