За “Кърт” от Христина Блумфилд

Паолина Иванова за романа на Hristina Bloomfield (Христина Блумфилд) “Kurt” (“Кърт”).
Дата: 
четвъртък, 17 August, 2023
Категория: 

Здравейте, четящи!

Представям ви книгата “Кърт” от Христина Блумфилд.

Тази история ни среща с Кърт и неговата рок група, които са в процес на записване на нови песни, с идеята да възвърнат старата си слава отпреди години. Към тях се присъединява и един от най-добрите текстописци в лицето на Леа.

Всичко върви добре до момента, в който един от членовете на бандата и шофьорът на Леа не са убити.

Оказва се, че убийците са различни, а Кърт и Леа са мишени.

Дали ще успее полицията да намери извършителите преди още животи да бъдат застрашени и каква тайна крие един от героите?

Ще започна с факта, че авторката изобщо не губи време в началото на книгата. Още от първите няколко страници действието се завихря стремглаво и това ме изненада приятно. Събитията се случват едно след друго и като цяло темпото е умерено, без да се залита в крайности.

Това, което ми хареса, е че героите не са тийнейджъри или наскоро навършили пълнолетие, тук става въпрос за зрели хора на средна възраст, които са преживели както хубави моменти, така и лоши. Те са много по-осъзнати и гледат на събитията по съвсем различен начин.

Признавам си – разкритията и обратите, представени от авторката, ме хванаха неподготвена. През втората половина от книгата останах без думи. Наблюдава се едно поетапно задълбочаване и разклоняване на историята в посоки, които не очаквах.

Разследването на двете убийства и покушенията над двамата главни герои е представено през погледа на Кърт, който се сблъсква с бюрокрацията и безсилието. Като цяло това беше различен начин, по който се разказва подобна история, защото в повечето случаи търсенето на извършителя заема централно място и главните герои са привлечени към разследването, като често им се приписват детективски черти, но тук ние проследяваме как се чувства един човек, който не може да направи нищо друго, освен да чака властите да си свършат работата.

Макар в даден момент истината да се разкрива пред Кърт и да му се налага сам да търси отговори, той е в съвсем друга позиция спрямо детективите. Определено ме изненада със своята психическа устойчивост и трезво мислене.

Като човек, който много обича животни, за мен беше истинска радост да проследя връзката между Кърт и неговото куче, защото се отделя време и се показва, че животните също като нас имат чувства и емоции. Те са важна част от историята, а не само фигури, присъстващи физически.

Краят отново е нещо, което ме шокира. Имам чувството, че всяка книга на авторката ще има нестандартен финал, който никой няма да очаква.

----------------
Hristina Bloomfield, “Kurt”, Publ.‏: Hristina Bloomfield, 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите