В една дъждовна нощ

Дата: 
петък, 5 October, 2018
Категория: 

Погледнах надолу, изглеждаше ми по-високо от осем етажа. Странно. Винаги съм имал страх от височини, но в този момент не чувствах никаква уплаха. Сякаш цялото ми същество бе приело за нормално това, което мислех да направя. Сетивата ми бяха напълно притъпени. Вече дори не се чувствах тъжен или ядосан на себе си. Единственото ми желание беше по-скоро да приключа с това. Стъпих на ниския парапет и затворих очи за секунда. Някъде в далечината се чу тътен. Наближаваше буря. Моментът настъпи.

– Времето се влошава доста бързо – изрече някой зад гърба ми.

Отворих очи и се обърнах назад, без да отстъпвам от ръба на високата сграда. На около пет метра зад мен стоеше някакъв мъж, облечен с извехтели, дрипави дрехи, очевидно беше клошар или пияница.

– Да, така изглежда. Вероятно се задава буря – отвърнах му аз, премествайки погледа си от него към заоблаченото небе. В този миг проблесна светкавица и ме заслепи. Отново замижах.

– Така ли мислиш да приключиш живота си? Самоубивайки се? Мислех, че вие, хората, смятате това за грях – Този път гласът му бе спокоен и отчетлив. Изобщо не звучеше като на пияница.

Отне ми няколко секунди, докато зрението ми се нормализира. Отворих бавно очи и отново погледнах към него. Беше седнал на циментовия покрив, подпрял гръб на парапетчето и ровеше из джобовете си.

– Ние хората? – усмихнах се почти незабележимо – А ти, приятелче, какъв си? Извънземен?

Той извади смачкана кутия с цигари от вътрешния джоб на скъсаното си яке, измъкна една и я запали. Дръпна веднъж и сведе поглед към краката си.

– Всички хора грешат, Пламене – каза той, без дори да ме погледне.

– Откъде знаеш името ми? Познаваме ли се? – запитах отново.

– Ти нямаше вина за случилото се. Хората си отиват и това е нормалният поток на живота – продължи той, напълно игнорирайки въпросите ми.

– Не знам кой си и откъде знаеш какво се е случило в живота ми, но не си мисли, че ще ме разубедиш. Той си замина и аз не направих нищо, за да му помогна. Бях напълно безпомощен. Един безполезен човек...

– Хората постоянно правите тази грешка – прекъсна ме той.

– Коя грешка?

– Да казвате кой какъв е – непознатият се изправи, хвърли още горящата цигара на земята. – Но всъщност никой не знае какъв точно човек е. Действията на всеки са повлияни от ситуацията, в която се намира, и чувствата, които изпитва в този момент.

– Вече ти казах, че няма да ме разубедиш.

– Аз и не съм дошъл да го правя. Исках само да ти кажа, че преценката ти за теб самия вероятно е грешна. Човек може да разбере какъв точно е само в един момент от живота си – той се обърна към мен и ме погледна в очите.

– Кой е този момент?

– В момента на своята смърт! – той вдигна глава и погледна нагоре.

Какво значеше всичко това, не разбирах напълно.

– Спокойно, скоро ще разбереш – усмихна се посърнало непознатият.

– Как го направи? Можеш да четеш мисли? – почувствах се странно. И все пак някак си съзнанието ми не виждаше човека като заплаха.

– Нещо такова...

– И защо тогава си тук, щом не си дошъл да ме разубеждаваш? – запитах недоразбрало.

Той ме погледна учудено. Направи няколко крачки и стъпи на парапета. Погледна към мен, а после надолу.

– Ето защо съм дошъл.

Последвах погледа му. На циментовите плочки пред входа на блока имаше тяло на човек, който лежеше по корем върху нарастваща локва от наподобяваща кръв течност.

– Кой е този? – обърнах се към събеседника си. Отново бях заслепен от светкавица. Потърках очи и когато ги отворих отново, вече не се намирахме на покрива. Бяхме точно пред входа на блока. Пред нас бе тялото на човека. Приклекнах до него и го погледнах.

– Откога съм мъртъв? – попитах непознатия, който стоеше зад мен и се опитваше да си запали нова цигара.

– Нима има значение?

Беше прав, нямаше. Вече нищо нямаше значение. Погледнах в още отворените очи на мъртвото си тяло. В тях вече не гореше пламъчето на живота, но забелязах нещо друго. В този миг ни най-малко не ми изглеждаха като очите на някой безполезен страхливец. Нима бях сгрешил за себе си?

Станах и отново вдигнах поглед към небето. Една студена дъждовна капка падна на челото ми. Това бе последното, което почувствах. Отново блесна мълния...

--------------
Публ. в “Нечовешки истории”, сборник разкази, 2018.
--------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите