Литературен дом на името на Христо Фотев обединява бургаските писатели

Дата: 
петък, 16 January, 2015
Категория: 

Тази година бургаските писатели ще се сдобият със свой литературен  дом. За целта стара сграда в сърцето на града, на площад “Баба Ганка”, ще бъде цялостно реставрирана и пригодена за нуждите на пишещото братство. Община Бургас е готова на 90 % с техническия проект. Текат и последните съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Идеята е писателската къща да носи името на Христо Фотев и там да се оформи пространство, в което да се изложат снимки, вещи и материали, свързани с големият поет.

Предложението на кмета Димитър Николов е бургаските писатели да се обединят в асоциация, без отделните дружества да губят своя облик и самостоятелност. Според него, така грижата за новия им дом ще е  споделена.

Мащабното преустройство на сградата ще започне до месец, веднага след официалното одобрение от Министерството на културата. Ще бъдат подсилени основите, сградата ще бъде санирана, а вътрешното пространство преподредено. Предвидена е представителна зала за събития и кафе-клуб. Отделно помещение ще побере вещи на незабравимия Христо Фотев – своеобразен музеен кът, посветен на най-нежния бургаски поет.

Планировката на дворното пространство е артистична, комбинирана с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне в едно вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.

Коментари

Браво.Още едно похвално начинание на кмета на Бургас.
Христо Фотев заслужава това.

ah ah gledam na kafe

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите