Историята на едно “Пустинно цвете”

Тази история е по истински случай. Самата авторка – Уейрис Диъри разказва тази спираща дъха и вдъхновяваща история на своя живот от първо лице.
Дата: 
петък, 24 August, 2018
Категория: 

Тази история е по истински случай. Самата авторка – Уейрис Диъри разказва тази спираща дъха и вдъхновяваща история на своя живот от първо лице.

Световноизвестният модел Уерис Диъри е родена в африканската държава Сомалия. Многобройното и семейство се състои от номади, които никога не се застояват някъде за дълго. За да се грижат за стадата си, те трябва постоянно да се местят в търсене на храна и вода. Целият им живот преминава в път и грижа за животните, с които хората имат дълбока връзка. Четейки описанията на сомалийската култура и начин на мислене, които Уерис предава прекрасно, няма как да не се удивите от мисълта, че в една коренно различна част на света хората водят немислим начин на живот, изпълнен с толкова трудности, недоимък и болка...

В един момент този живот става непоносим дори и за самата Уерис. Бунтарка по природа, тя все по-често се замисля за свободата, която бягството от този начин на живот би могло да й предостави. Само че това са просто детски фантазии. До един момент, в който според африканските традиции, момичето трябва да се превърне в жена. Четейки историите за женското обрязване, няма как да не изпитате отвращение към тази нечовешка, нехуманна, безсмислена и жестока практика, според която момичето може да се опази чисто преди сватбата единствено чрез този метод.

Женското обрязване или, както се нарича много по-уместно днес – генитално осакатяване на жени, е преобладаваща практика в двайсет и осем африкански държави. Обединените нации смятат, че негови жертви са станали 130 милиона момичета и жени... Операцията се изпълнява обикновено в примитивни условия от някоя акушерка или селянка. Не се използват обезболяващи средства. Режат момичето с всичко, което имат под ръка: бръсначи, ножове, ножици, парчета стъкло, остри камъни, а в някои райони – със зъби.

В случая дори не можем да говорим за жени, защото Уерис е обрязана на пет години, което е приблизителната възраст за този тип “хирургическа” намеса, която причинява неописуеми вреди не само върху тялото, но и върху психиката на невръстните момичета.

След като и в живота на Уерис идва моментът да бъде предадена на бъдещия си годеник, тя успява да избяга. Едно дълго бягство, минаващо през сомалийската пустиня, пъстрата столица Могадишу, английското посолство и накрая световния моден подиум. Звучи невероятно и абсолютно невъзможно за осъществяване, ако си го планирал. Уерис обаче е дете на съдбата и любимка на късмета, която неуморно търси щастието си, не се примирява с простата сигурност и като една истинска африканка с номадска кръв продължава да броди, сблъсквайки се с много перипетии по пътя си, но не се отказва докато не намери своето спасение, докато не се докаже като истински Силната Жена.

“Пустинно цвете” е една истински вдъхновяваща история, давайки кураж на милиони жени по света, които някога са се чувствали подложени на унизение и са били недооценени като личности. Самата Уерис Диъри доказва, че днес жените не бива да се смятат за слабият пол.

Самият роман е екранизиран и на филм, който не е по-малко впечатляващ!

------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите