Първа среща с издател

Предстои ви първа среща с издател. Той вероятно ще бъде и първият ви читател (безпристрастен, в тази категория не се включват вашите роднини и приятели).

Практиката ни констатира няколко основни подхода (неправилни) към първата среща с издател:

1. Писмо на e-mail: “Написах книга, ако проявявате интерес към издаването, обадете ми се”; с вариации: “Какви са условията при вас за издаване на книга”.

2. По-нагъл вариант: огромен файл, съдържащ целия текст на бъдещата книга, изпратен по електронна поща; или по-рядко случващ се вариант: папка с разпечатки (или няколко папки), изпратени по пощата.

3. Посещение на място: изсипвате се лично в издателството (без уговорен предварително час), измъквате няколко папки, тетрадки, тефтери или какъвто е там носителят на вашата книга, и настоявате да попрочетете нещо (на глас и изразително), за да чуете нашето мнение; след категоричният отказ от наша страна да отделим 2-3 часа и да се насладим на художественото четене, склонявате да оставите папките – да ги прочетем, и съответно другата седмица да минете отново да чуете мнението ни.

Какво е съдбата на “ръкописите” в тези случаи? Кратък отговор: никаква. Много е трудно да попаднете за издател, който да се заинтересува от неясно формулирано писмо/e-mail, или да чете неколкостотин страници книга, без да знае защо точно го прави. Никой няма с удоволствие да слуша "литературното ви четене", ако има куп задължения и графикът му за деня е разчетен до минута.

Какъв е правилният подход?

Подгответе внимателно вашето писмо до издателя – то трябва да бъде кратко, ясно и интригуващо. Приложете кратко резюме на текста, с евентуално приложение от няколко страници (2-3, не повече от 5) от текста. Ако книгата е поетична, приложете 2-3 стихотворения. Опишете като какъв обем виждате книгата, какъв жанр я определяте и евентуално за какъв кръг читатели е предназначена.

Всичко това – съвсем, съвсем кратко; в днешния забързан век никой няма излишно време и на вашето писмо едва ли ще бъдат отделени повече от 1-2 минути. Ако успеете за това време да заинтригувате издателя, ще получите отговор и при второ писмо вече можете да си позволите по-подробни описания и за бъдещата книга, и за себе си като автор.

Не очаквайте навсякъде да ви посрещнат “с отворени обятия”. Особено ако това е дебютната ви книга. Възможно е (даже много вероятно) първата ви книга и да не бъде издадена, особено ако настоявате изданието да е финансирано от издателя. Издателствата подхождат много внимателно при предприемане финансиране на книги. Причините са повече от ясни: книжният пазар в България е в стагнация и изключително голяма част от тиражираните книги остават непродадени. За да поемат този “риск”, издателите съответно си правят своите проучвания, дали конкретната книга би имала евентуално някакъв пазарен успех. Ако имат съответните съмнения, че ще направят поредната “непродаваема” книга – ще ви откажат.

Но при правилен подход от ваша страна, поне ще заинтригувате издателството да прочете вашите текстове и да получите едно странично, безпристрастно и професионално мнение.

Вариантът на “безусловно” издаване на вашата книга е, ако поемете разходите по самото книгоиздаване – вие лично, или чрез спомоществователи.

В този “безусловен” случай основният въпрос опира до общата сума, която е необходима за издаването на книгата.