Живот след онкодиагноза

ISBN:
978-619-7123-48-7
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2 cm
Брой страници: 
240 стр.
Година на издаване: 
2016
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Книгата е посветена на предизвикателствата пред психичното възстановяване и социалната адаптация на хората, преминали през травматичния опит на онкологичното заболяване.

Представени са медицинските, социални и психологически измерения на болестта и влиянието, което оказват те върху оцеляващия човек и неговите близки.

Анализирани са промяната в жизнената перспектива и себевъзприятието, предпочитаните стратегии за справяне със стреса от онкодиагнозата, както и ролята на значимите други (партньор, семейство, приятели) за адаптацията към новата жизнена реалност.

----------------

В ръкописа на Биляна Цонкова са представени анализ и емпирично изследване върху трудния, деликатен и обществено значим проблем за психичното възстановяване на хората, преживяващи онкологично заболяване. Концептуализиран е цялостен модел, обясняващ адаптацията и ресоциализацията на човек, изправен пред тежкото житейско събитие – онкодиагноза.

Изследването е многопластово – обхванати са индивидуалните особености на социалната подкрепа в различните й форми, социално-демографски фактори като пол и възраст, медицински индикатори като продължителност на болестното състояние, личностни ориентации на оптимизъм и негативизъм, видовете копинг стратегии, към които са ориентирани респондентите с онкодиагноза. Така, изследователското внимание държи в своя фокус и дълбоко интимните преживявания на болестта и на подкрепата от страна на значимите други, личностните нагласи и социалните фактори на ситуацията.

С реализирането на проекта си, д-р Биляна Цонкова предоставя значима разработка чрез възможностите на социалнопсихологичното познание и методи като сериозна заявка за приложност на изследователските резултати по линия на един съвременен модел за адаптация на страдащите хора от тежки заболявания, обещаващ положителна перспектива за приспособяване при тежка онкодиагноза.

доц. д-р Йоланда Зографова
ИИНЧ-БАН

----------------

... Представено е едно не само задълбочено и научно, но също така и много лично изследване на емоционалните преживявания и трудния път на социална адаптация и ресоциализация след лечение на злокачествено заболяване...

Предложеният труд е цялостна теоретична и емпирична разработка, в която се обединяват медицински, социални и психологични подходи за създаването на комплексен модел за адаптация след онкологично заболяване. Монографията представлява интерес за студентите от педагогическите и медицинските специалности, на които Биляна Великова-Цонкова преподава, за психолози, социални работници и други специалисти, работещи в сферата на здравеопазването, както и на всички, които по някакъв начин са се докоснали до злокачествените заболявания и търсят познание, справяне с житейските кризи или начини за подобряване на качеството си на живот.

доц. д-р Ергюл Таир
ИИНЧ-БАН

----------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: